Oulun Seutu & Pohjanmaa

Oulun seudulla yhdistyvät kaupunkielämä, monipuolinen luonto, tunturimaisemat ja saariston elämykset. Luonnossa kulkija saattaa törmätä poroon tai kuukkeliin. Myös aidon erämaan tuntu on voimakkaasti läsnä suurissa metsissä ja vaaroilla. Lännessä avartuu aava meri, kun taas idässä odottaa taianomainen Oulankajoen alue kansallispuistoineen. Pohjanmaalla länsirannikon lakeudet tarjoavat laakeita peltoja, historiaa ja nostalgiaa. Vesi on myös Pohjanmaalla aina lähellä – meri, joet ja järvet monipuolistavat alueen maisemaa. Kaksikielisyys on myös tärkeä osa tätä aluetta. Pohjanmaalla riittää mielenkiintoisia huvituksia niin lapsille kuin aikuisille; huvipuistot ja eläintarhat soveltuvat lapsiperheiden kohteiksi ja Suomen tunnetuimmat tislaamot houkuttelevat alueelle varttuneempaa matkailijaa.
Parhaita poimintoja

Kohteet

Kalajoen viehättävä vanhakaupunki Plassi henkii vanhan ajan tunnelmaa. Ihaile jokirannan kauniita vanhoja puutaloja ja vieraile Havulan jugendhuvilassa tai pienessä kalastusmuseossa. Kalajoen historiaa ja merkkihenkilöitä esittelee myös Kalajoen kotiseutumuseo.

Monet tuntevat Kalajoen parhaiten sen upeista hiekkasärkistä. Auringosta nauttimisen lisäksi hiekkasärkät tarjoavat harrastusmahdollisuuksia jokaiseen makuun - kokeile vaikkapa rantalentopalloilua, frisbeegolfia, SUP-lautailua, melontaa tai vesijetteilyä.

Kalajoki

Syötteen kansallispuisto perustettiin vuonna 2000 suojelemaan vaarakuusikoiden sisälleen kätkemää arvokasta luontoa. Kansallispuiston siimeksessä monet uhanalaiset lajit, kuten liito-orava, maakotka ja suurpedot, saavat elää arvoistansa elämää. Kansallispuistossa kulkee myös satoja kilometrejä retkeilyreittejä, joita voi käyttää kaikkina vuodenaikoina.

Syötteen Kansallispuisto

Ukkohalla on monien mahdollisuuksien Sport & Relax -lomakohde puhtaan ja monimuotoisen luonnon keskellä. Ukkohallan ympärivuotinen matkailukylä sijaitsee Syväjärven rannalla, Kainuun korkeimpien vaarojen kupeessa. Alueella on Vorlokin kalliorotko, Euroopan vanhimpien aarnimetsien suojelualue sekä luonnonpuisto.

Ukkohalla

Syötteen tunturialueen upeat vaarametsät kansallispuistoineen ovat täydellinen kohde luonnosta nauttimiseen kaikkina vuoden aikoina. Syötteellä voit kokea mahtavia luontoelämyksiä lukuisten aktiviteettien parissa.

Syöte

Vaasan seudulla sinun ei tarvitse valita, sillä upeat luontoelämykset ja urbaani kaupunkielämä ovat helposti yhdistettävissä yhdellä ja samalla reissulla. Pohjamaan rannikko on monin tavoin eksoottinen ja ehdottomasti tutkimisen arvoinen matkakohde. Merenkurkun saariston ainutlaatuinen luonto on Suomen ainoa luonnonperintökohde UNESCON kansainvälisellä maailmanperintölistalla.

Vaasa

Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Perhon, Kivijärven ja Kinnulan kuntien alueella kahdessa maakunnassa, Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Kansallispuisto on pinta-alaltaan 62 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1982. Aluetta hoitaa Metsähallitus. Puiston eteläreunasta se rajoittuu Salamaperän luonnonpuistoon.

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan metsäpeuroistaan ja Suomenselän vedenjakaja-alueena. Kansallispuistossa on peurojen lisäksi aarnimetsiä, pieniä metsäjärviä, suota ja pirunpeltoja.

Salamajärven kansallispuisto

Rokuan kansallispuisto on osa Rokua Geoparkia, joka on Suomen ensimmäinen kohde UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa. Kansallispuiston lisäksi Rokua Geoparkiin kuuluvat Oulujärven ja Oulujokilaakson alueet. Rokuan karulla hiekkamaalla ikivanhassa männikössä kulkevat perheen pienimmätkin jalalle mukavia polkuja. Hopeisten jäkälien peittämät dyynit kehystävät pieniä lampia, jotka kertovat jääkauden suuresta maanpinnan muotoja muokanneesta voimasta.

Rokuan kansallispuisto

Seinäjoki on tunnettu lukuisista tapahtumistaan. Jo vuodesta 1979 järjestetty Provinssi on yksi Suomen suurimmista rockmusiikkifestivaaleista. Kolmipäiväiset festivaalit keräävät kesäkuussa kaupunkiin juhlakansaa kymmeniä tuhansia. Heinäkuu on kaupungissa yhtä hulinaa. Tangomarkkinoiden aikaan Seinäjoki sykkii suuria tunteita ja elämyksiä, ja sen tunnelmasta pääsee nauttimaan niin lavatanssien, konserttien, suosituiden esiintyjien kuin tanssikilpailujen välityksellä.

Seinäjoki

Ähtärin kauniit harju- ja järvimaisemat tarjoillaan parhaimmillaan vaellusreiteillä ja luontopoluilla. Puhdas luonto ja vesistö lumoavat kauneudellaan. Ähtäri tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja ympäri vuoden. Suomen ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto Ähtäri Zoo on perustettu vuonna 1973. Eläinpuistossa on noin 60 eläinlajia, joista suurin osa on havumetsävyöhykkeen eläimiä. Vaellus- ja patikointireitit vievät vaihteleviin maastoihin ja valittavana on niin helppokulkuista luontopolkua kuin haastavampaakin maastoa.

Ähtäri

Alavuden kirkkain vetonaula on Tuurissa sijaitseva Suomen suosituin matkakohde Keskisen Kyläkauppa. Tuurin kauppakylä on kokonaisuudessaan tunnelmaltaan ainulaatuinen, ja kierreltävää riittää kuuluisan kyläkaupan lisäksi lähes sadassa laadukkaassa erikoisliikkeessä ja palveluyrityksessä. Tuurissa viihtyvät myös perheen pienimmät, sillä puuhailemaan pääsee muun muassa ihanaan Muumi-leikkipuistoon.

Alavus

Eteläpohjalaisen ja keskisuomalaisen mentaliteetin kohtauspaikka Alajärvi on vetovoimainen elinkeino- ja koulutustoiminnan sekä lähipalveluiden keskus. Asukkaat ja vierailijat saavat nauttia upeiden järvimaisemien ja viheralueiden keskellä turvallisesta, viihtyisästä ja arkkitehtuurisesti arvokkaasta ympäristöstä.

Alajärvi

Noin 14 500 asukkaan eteläpohjalaiskaupungissa on rikas kulttuurielämä ja laaja vapaa-ajan tarjonta. Lapualla luonnonrauhastakin voi nauttia vaihtuvissa maisemissa: perinnemaisemaa kuvastavien peltolakeuksien, jokien sekä Simpsiön-vuoren ansiosta alueen luonto näyttäytyy monipuolisena ja monimuotoisena sekä visuaalisesti että eläimistöltään

Lapua

Kurikassa on useita mukavia luontopolkuja retkeilyyn ja patikoimiseen. Suosittu Jyllinkosken lehtomaastossa kulkeva reitti vie luonnonkauniisiin maisemiin. Patikoimaan voi suunnata myös vaikkapa Nuijapolulle, Karhunpolulle, Korven Jotokselle, Kurjen kierrokselle tai Sällinpolulle.

Kurikka

Isojoki on yritteliäs, n. 2000 asukkaan pikkuinen mutta pippurinen, Etelä-Pohjanmaan eteläisin kunta. Isojoella vallitsee yhteistyökykyinen, lämmin ja ihmisiä arvostava ilmapiiri. Isojokista yhteisöllisyyttä kuvaava sana ”kökkä” tarkoittaa talkoita. Yhdessä yhteisten asioiden toteuttaminen onkin tärkeä voimavaramme. Kaunis luonto ja turvallisuus tekevät paikasta hyvän elinympäristön sekä asukkaille että matkailijoille. Iloinen fiilis ja luontomatkailu saavat ihmiset palaamaan alueelle yhä uudelleen.

Isojoki

3 000 asukkaan Lappajärvi on noussut meteorin törmäyksessä syntyneen, järven rannalle. Kunnan asukasluku moninkertaistuu kesäisin, kun paikkakunnan lähes 1100 kesämökkiä täyttyvät asukkaista. Upeat maisemat ja maakuntajärven monipuoliset virkistäytymismahdollisuudet tarjoavat ainutlaatuiset puitteet niin asukkaille kuin lomalaisille ja matkailijoille.

Lappajärvi

Soini on upean luonnon ja retkeilyreittien kunta, jonka kainuulaismaisissa maastoissa sijaitsee aapasoiden, lukuisien järvien ja jylhien harjujen lisäksi Etelä-Pohjanmaan huippu, Raitamäki. Soinissa matkailijat pääsevät osaksi värikkäitä tarinoita, perinteitä, luonnon mystiikkaa ja elämyksiä ympäri vuoden. Korkean sijainnin ansiosta talvimatkaaja saa varmasti nauttia lumesta vaikkapa sukset jalassa.

Soini

Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, suuren kraatterijärven itärannalla sijaitseva Vimpeli on tunnettu sisukkaasta, yhteisöllisestä ja yritteliäästä asenteestaan. Pesäpallon maailman pääkaupunki, Euroopan suurin kraatterijärvi, palloilulukio, periksiantamattomuutta ja yrittelijäisyyttä.

Vimpeli

Kierrä ja tutustu

Reitit Alueella