Turku & Saaristo

Turku, Suomen vanhin kaupunki ja edellinen pääkaupunki, tarjoaa upeat puitteet nauttia kulttuurista, historiasta, moninaisista palveluista sekä upeista ruokaelämyksistä. Aurajoen ranta on Turun sydän. Aurajoen suulta alkaa 40 000 saaren saaristoalue, jota kutsutaan yhdeksi maailman kauneimmista saaristoista. Saaristoon voi tehdä päiväretkiä tai lähteä useammaksi päiväksi saarihyppelylle kokemaan idyllisten saaristokylien tunnelmaa ja ihailla luonnon kauneutta.
Parhaita poimintoja

Kohteet

Paraisten saaristokaupunki muodostuu Houtskarin, Iniön, Korppoon, Nauvon ja Paraisten kunta-alueista. Parainen tarjoaa kauniita patikointi- ja pyöräilyreittejä esimerkiksi Saariston Rengastiellä ja Pyhän Olavin Merireitillä sekä aitoa saaristolaiselämää ja -kulttuuria.

Parainen

Nauvo on viehättävä ja eloisa saaristoyhteisö, jossa on noin 1500 asukasta. Kesällä asukkaiden määrä kuitenkin moninkertaistuu kesävieraiden saapuessa Nauvoon. Nauvo muodostuu kahdesta pääsaaresta, Lillandetista ja Storlandetista, sekä ainutlaatuisesta saaristosta, jossa on noin 3 000 saarta ja luotoa. Vuodenaikojen vaihtelut saaristossa muokkaavat elämäntapaa omalla erityisellä ja inspiroivalla tavallaan.

Nauvo

Korppoon kunta-alue kattaa nykyisellään yhteensä 1 544 km2, josta maapinta-alan osuus on 169 km2. Korppoo muodostuu yhteensä noin 2000 saaresta ja luodosta. Korppoon pääsaari Kyrklandet on pinta-alaltaan suurin ja Norrskata on Korppoon toiseksi suurin saari. Korppoota ympäröivän suuren merialueen ansiosta meri on vuosisatoja toiminut ja toimii edelleen korppoolaisten tärkeänä työkenttänä, ennen kaikkea kalastuksen ja merenkulun muodossa, mutta myös luotsi- ja majakanvartijapalvelujen olemassaololla on ollut tärkeä merkitys saariston asukkaille.

Korppoo

Naantalin aurinko paistaa vanhankaupungin kaduille ja kujille. Sen säteet hypähtävät vierasvenelahden laineista rantaravintoloissa näyttäytyvien aurinkolaseihin, kutittelevat Kultarannan kukkamaita, sipaisevat luostarikirkossa soittavien selloja ja ehtivät vielä lämmittämään saaristoluotojen rantakallioita.

Naantali

Kustavi on eläväinen ja suosittu mökkipaikkakunta, joka sijaistee lounaisrannikolla. Kustavi tarjoaa hyvät palvelut niin ryhmä- kuin yksilömatkailijalle ihanissa saaristomaisemissa.

Kustavi

Merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Samalla olet turvallisessa pikkukaupungissa, joka kätkee sisäänsä palan kauneinta saaristoluontoa sekä viehättävän puukaupunkimiljöön.

Uusikaupunki

Kemiönsaari on suurin Suomen rannikolla sijaitseva saari ja portti maailman kauneimpaan saaristoon - Saaristomereren kansallispuistoon ja sen 40 000 saareen ja luotoon. Alue tarjoaa rikasta saaristokulttuuria, kaunista luontoa ja hiljaisuutta. Örön linnakesaari, Pohjoismaiden korkein ja majesteettisin majakka Bengtskär, Taalintehtaan historiallinen ruukkikylä ja Rosalan Viikinkikeskus kuuluvat alueen tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Saaristomeren kansallispuisto on upea käyntikohde luontoa rakastaville.

Kemiönsaari

Tämä on Suomen eteläisin matkailukohde: Pohjolan korkein majakka dramaattisine historioineen, karun kaunis luonto ympärillä. Täällä meri kohtaa taivaan. Jylhä graniittimajakka katsoo kauas meren yli. Majakan tornin yläkerrassa tunnelma on niin ainutlaatuinen, että jo sen takia kannattaa käydä paikan päällä. Bengtskärissä kävijöitä palvelee saariston makuja tarjoileva kahvila, matkamuistomyymälä ja majakkakappeli. Tai mikset jäisi pidemmäksi aikaa majakkaluodolle, löytyyhän sieltä majoitus- ja kokoustiloja 24:lle hengelle sekä sauna!

Bengtskär

Saariston solmukohdassa on helppo viihtyä. Kasnäs on se paikka, johon maantie päättyy ja mistä meri alkaa. Niemenkärki on luonnollinen solmukohta ulommas saaristoon kulkeville, sekä niille, jotka tahtovat nauttia paikan monista palveluista. Saaristonäkymiä rakastava ei koskaan väsy läntisiltä kallioilta avautuviin Saaristomeren maisemiin.

Kasnäs

Taalintehtaan monipuolisella ruukkikylällä on monet kasvot. Jos kaipaat ihmisvilinää, vieraile torilla kesäkeskiviikkoisin tai -lauantaisin. Jos nautit ulkoilusta, kävele pitkospuita pitkin Lilla Masugnsträsketin järven suon yli ja jatka Senatsbergetin näköalatornille saakka. Paikallinen huumori kukoistaa kylän historiallisten rakennusten nimissä. Arvaa vain, mistä Akankaipuu, Nälkäkuolema ja Kakola ovat saaneet nimensä, tai Irakin ja Vietnamin alueet.

Taalintehdas

Houtskari kuuluu kokonaisuudessaan Saaristomeren biosfäärialueeseen ja osaksi myös Saaristomeren kansallispuistoon.

Houtskari

Iniössä kaikki on pientä, paitsi luonto. Luotoja on yli 1000 ja rantakilometrejä yli 700. Saarista kymmenellä on asutusta vuoden ympäri. Iniössä on 194 ympärivuotista asukasta, mutta kesäkuukausina asukasmäärä moninkertaistuu. Kesä on tietenkin sesonkiaikaa, jolloin voi kokea kauniin, kimaltavan meren ja loistavan auringon. Kuitenkin myös Iniön keväässä, syksyssä ja talvessa on oma viehätyksensä.

Iniö

Mathildedalin ruukkikylä – Artesaanikylä Mathildedalin ruukkikylä Teijon kansallispuiston kupeessa henkii hyväntuulista kylätunnelmaa: punamultataloja, ruukkirakennuksia, historiaa, puoteja, uniikkeja makuelämyksiä, käsityöläistuotteita, joita ei löydy muualta sekä upeaa luontoa.

Mathildedal

Teijon Kansallispuisto

Porissa kohtaat ihan tutkitusti onnellisia ihmisiä, elämyksellistä kaupungin sykettä sekä nautinnollista luonnonrauhaa. Hiekkarantojen ykkönen Yyteri ja kesäkeidas Kirjurinluoto tarjoavat unohtumattomia yhdessäolon hetkiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Täällä sinua odottavat myös periksiantamaton asenne, omalaatuinen kulttuuri ja huikeat kesätapahtumat kuten Pori Jazz ja SuomiAreena.

Pori

Rauman kaupungin alueella sijaitsee kaksi UNESCOn maailmanperintökohdetta, Vanha Rauma ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue. Rauma on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista ja se on säilyttänyt ainutlaatuisuutensa vuosien ajan. Vilkas merenrantakaupunki tunnetaan pitsinnypläyksestä ja kuuluisasta Pitsiviikostaan, joka järjestetään aina heinäkuun lopussa.

Rauma

Kaksi kaunista saarta ulkosaaristossa, joita yhdistää toisiinsa pieni silta ja yhteinen historia. Täällä purjehtivat viikingit Idäntietä ja tänä päivänä maantietäkin pitkin pääsee aivan viikinkiajan kauppapaikan tuntumaan. Hiittisten kirkko on yksi Suomen vanhimmista ja kauneimmista puukirkoista ympäröivine kivimuureineen, ja on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Täydellinen kohde yhdistää osaksi *Rannikkoreittiä*: rantaudu Hiittisiin ja pyöräile 9 km Rosalaan tai toisinpäin!

Rosala

Salon idyllinen pikkukaupunki tarjoaa paljon erilaista tekemistä matkailijalle. Kaupunki on tunnettu ihastuttavista ruukkikylistään, loistavista palveluistaan sekä ennen kaikkea upeasta rannikkoalueestaan. Helsingistä Saloon ajomatkaa kertyy reilun tunnin verran. Salon suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu Teijon kansallispuisto sekä kolme sitä ympäröivää ihastuttavaa ruukkikylää; Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylät sekä Mathildedalin ruukkikylä. Meren välitön läheisyys sekä vanha kartanomiljöö takaavat lumoavan tunnelman.

Salo

Rymättylässä matkailija pääsee nauttimaan saariston kauneudesta liikkuipa hän sitten autolla, pyörällä, moottoripyörällä tai veneellä. Maisemia voi ihailla myös Aaslan Karhuvuoren näköala- ja ilmavalvontatornista. Keskustassa sijaitsevat kaupat ja muut tavallisimmat palvelut. Kesälauantaisin keskustassa on torimyyntiä. Välillä voit virkistäytyä Kirkkolahden uimarannalla, jonka vieressä on myös leikkipaikka kiipeilytelineineen.

Rymättylä

Kierrä ja tutustu

Reitit Alueella

Tämän teemareitin voit aloittaa kummasta päästä vain, mikä parhaiten sopii omaan aikatauluusi. Matka kulkee Noormarkun ruukeilta, Leineperin, Kauttuan, Teijon kylien kautta Taalintehtaalle. Matkaa kertyy yhteen suuntaan noin 260 km, kun menee suorinta tietä. Ruukkireitin varrella sijaitsee monia kahviloita ja ravintoloita, joiden tuotteiden kautta pääsee maistamaan paikallisesti tuotettuja herkkuja. Historialliset ruukkimiljööt ja paikallinen ruoka sopivat hyvin yhteen.

Ruukkikyläkierros

3-5 päivää

Pääset kokemaan monipuolisen saaristoluonnon sekä kaupunkikulttuuria meren sylissä. Voit yhdistää yhden kohteen kaupunkielämykset ja toisen luonnonrauhaa tarjoavat paikat. Jokaisesta kohteesta löytyy paikallisia herkkuja tarjoavia ravintoloita ja kahviloita, joissa kannattaa vierailla. Turusta löytyy monia saariston merenkulun kulttuuria ja historiaa esittelevää paikkaa, kuten myös Raumalta.

Merellisiä Elämyksiä Suomen Saaristossa

3-6 päivää

Saariston ja rannikon alueella löytyy, jos jonkinlaista tekemistä myös perheen pienimmille, unohtamatta vanhempia. Tämä perheille suunnattu reitti kattaa kohteita Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Voit käydä läpi kaikki kohteet tai valita sinulle mieluisimmat ja parhaiten omaan aikatauluun sopivat. Reitin voi myös tehdä missä järjestyksessä tahansa. Kohokohtia ovat Muumimaailma Naantalissa, Koivuniemen Herran MuuMaa Merikarvialla, Rosalan Viikinkikeskus sekä erilaiset aktiviteettipuistot niin Porin Yyterissä kuin Turussakin.

Perhematkailua saariston ja rannikon alueella

2 - 5 Päivää

Kävely vanhojen puutalojen keskellä on kuin astuisi satumaailmaan: värikkäät rakennukset, koristeelliset julkisivut, mukulakivikadut luovat tunnelmaa, joka huokuu mennyttä aikaa. Suomen lounaisrannikon vanhoissa puutalokaupungeissa löydät monia ravintoloita, kahviloita, putiikkeja ja museoita. Suurin osa puutalokaupungeista on rakennettu 1700–1800-luvuilla. Alueista pidetään hyvää huolta, mikä takaa sen, että pääsemme jatkossakin ihastelemaan näitä uniikkeja ja historiallisia kohteita.

Vanhat Puutalokaupungit kierros

3 - 5 Päivää

Saariston rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Rengastie kulkee Paraisten kaikkien pääsaarten läpi. Jokainen saari on ainutlaatuinen ja kesäisin täällä on tarjolla monipuolista palvelua. Saariston rengastie on mukava tapa tutustua saaristoon. Voit itse valita, kuinka liikut saaristoalueella: veneellä, pyörällä, moottoripyörällä, autolla, bussilla tai vaeltamalla

Saariston rengastie

2 - 5 Päivää

Mielenkiintoinen tapa päästä lähelle saaristoa, merituulen tuoksuihin ja auringon säteiden hellittäväksi on ottaa alle fillari ja suunnata Pienelle Rengastielle. Tämä reitti on hieman yli 100 kilometrin mittainen ja sen voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, esimerkiksi Naantalista Seilin saaren kautta Nauvoon ja Turun halki aina takaisin Naantaliin. Matkan varrella kannattaa pysähtyä herkuttelemaan vaikkapa idyllisessä Naantalin vanhassa kaupungissa. Reitti on tehtävissä toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun. Saatavuus 29.08.2021 asti.

Saariston Pieni Rengastie Pyöräillen

2-5 päivää