Asikkala

Portti Päijänteelle
Vieraillessasi Asikkalassa, poikkea ehdottomasti pienessä ja viehättävässä Vääksyssä, joka sijaitsee Vesijärven ja Päijänteen yhtymäkohdassa. Kanava jakaa kylän kahteen osaan ja sen varrella on mukava istuskella, nauttia tunnelmasta ja kierrellä pieniä paikallisia putiikkeja.

Autoilijan täytyy ehdottomasti Pulkkilanharjussa, joka on 8 kilometriä pitkä saariketju, joka yhdistyy kolmella sillalla ja on muovautunut viimeisimmän jääkauden aikana. Lintubongareille alue tarjoaa myös paljon ja onkin tärkeä kohde seurata muuttolintujen kulkua keväisin ja syksyisin.

Asiakkala on myös osa Päijänteen Kansallispuistoa, joka sijaitsee kolmen kunnan alueella (Asikkala. Padasjoki ja Sysmä). Se koostuu pääasiassa saarista ja on osin vaikea päästä sinne. Päijänteen eteläisen kärjen lähellä on useita kauniita saaria hiekkaharjuineen ja rosoisine kallioineen, jotka ovat suojeltuja kansallispuiston kanssa. Kansallispuisto sisältää noin 50 asuttamatonta saarta ja luotoa. Heinäkuussa saarille pääsee yhteysaluksilla mm. Padasjoelta, Vääksystä ja Sysmästä.

Kesällä Kalmari on ehdoton vierailukohde; kilometrin mittainen hiekkaranta, jota sanotaan Etelä-Suomen parhaimmaksi rannaksi.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Vääksyn kanava

Outdoor & Sports

Vääksyn kanava on Asikkalassa sijaitseva kanava, joka yhdistää Vesijärven Päijänteeseen. Kanavan pituus on 1,3 kilometriä, ja sitä voivat käyttää enintään 35 metriä pitkät, 8,3 metriä leveät, 11 metriä korkeat ja syväykseltään 2,4-metriset alukset. Vääksyn kanava on yksi vilkkaimmista vapaa-ajan sisävesikanavista Euroopassa ja Asikkalan tunnetuin nähtävyys. Kanavan idyllinen ympäristö kahviloineen, ravintoloineen, putiikkeineen ja käsityöläispajoineen tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä koko perheelle.

Vanha Vääksy

History & Architecture

Idyllinen Vanha Vääksy sijaitsee kanavan länsipuolella. Tunnelman luovat kanavan läheisyys, jokimaisema, vesimyllymuseon vieressä olevan padon pyörremyrsky, kauniita vuosisatoja vanhoja rakennuksia ja pienet, ihanat kaupat. Vääksynjoen padon läheisyydessä on myös ankeriaan arkku, josta nämä arvokkaat kalat pyydetään eläviksi ja kuljetetaan mereen. Siellä matoiset kalat aloittavat matkansa Atlantille ja Sargasso-merelle, jotka ovat näillä ainoat kutualueet.

Pulkkilanharju

Landscapes & Sceneries

Pulkkilanharju on eräs Etelä-Suomen kuuluisista kulttuurimaisemista, jota on käyty aikaisemmin runsaasti katsomassa. Kohde on autoilijalle lähinnä läpiajelun tapainen kokemus, sillä Pulkkulanharjulla on ainoastaan yksi pysähdyspaikka, kahvila-ravintola Reimari, ja sen levähdysalue luontopolkuineen. Toisaalta seututie 314 Vääksystä pohjoiseen Päijänteen itärantaa pitkin on vieläkin tunnettu kauniina maisemareittinä. Kevät- ja syysmuuton aikana linnut käyttävät muuttoreitillään harjujaksoa Päijänteen ylittämiseen turvallisesti.