Etelä-Konneveden kansallispuisto

Monipuoliset mahdollisuudet liikkujalle
Etelä-Konneveden kansallispuisto on 1. syyskuuta 2014 perustettu kansallispuisto Keski-Suomen maakunnan ja Pohjois-Savon maakunnan rajalla Konneveden ja Rautalammin kuntien alueella, Konnevesi-järven alueella. Kansallispuiston pinta-ala on noin 15,44 neliökilometriä. Kansallispuisto perustettiin Rautalammin reittiin kuuluvan Konneveden ranta- ja saaristoluonnon eliöstön, kallioperän ja vesistömaiseman suojelemiseksi ja hoitamiseksi sekä yleistä virkistys- ja retkeilykäyttöä ja ympäristötutkimusta varten.

Etelä-Konnevesi on Rautalammin reitin keskusjärvi, jonka vesi on erittäin kirkasta ja näkösyvyys suuri. Suurilla järvenselillä elää paljon selkävesilinnustoa. Kuikan ja sääksen kannat ovat vahvat, ja taantunut selkälokki pesii yhä järvellä. Konneveden rantamaiden kasvilajistoon kuuluu monia harvinaisuuksia, kuten metsänemä, hajuheinä, ruskopiirtoheinä ja suikeanoidanlukko, eteläiset varstasara ja lehtoneidonvaippa sekä pohjoiset pahtarikko ja pahtanurmikka. Alueen eläin- ja kasvilajisto suojelunäkökulmasta on arvokasta. Karut ja jyrkät rannat ovat säilyneet paljolti rakentamattomina ja erämaisina. Kalliorantojen ohella saarten ja mantereen sisäosissa on rehevämpiä lehtoja.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Wildlife & Nature

Kansallispuisto sijaitsee Konnevedelle ja Rautalammelle kuuluvan Etelä-Konneveden eteläosan saarilla ja rannoilla. Kansallispuisto perustettiin vuonna 2014. Suurin osa kansallispuiston osista järven itärannalla on todellinen vuoristoinen maa, jossa on runsaasti jäkälää ja mäntyjä. Pohjois-Savon ainoa kalliomaalaus on löydetty Toussunlinnan pystysuoralta kallioseinältä. Kaunis ja monipuolinen luonto.

Konneveden Kotiseutumuseo

History & Architecture

Museo perustuu 12 rakennuksesta 1700- ja 1800-luvuilta. Rakennusten kokoelma on tehty muistuttamaan perinteistä itäistä suomalaista pihaa. Tuulimylly on museon maamerkki, ja se näkyy Konneveden keskustaan johtavalle tielle. Museo on avoinna vasta kesällä, ja Konneveden Kotiseutuyhdistys Ry on vastuussa sen toiminnasta. Siellä on pieni sisäänpääsymaksu, jonka voitot käytetään museon toiminnan ylläpitämiseen.

Harmaakivikirkko

History & Architecture

Kirkko valmistui vuonna 1922, vasta kolme vuotta myöhemmin Konneveden seurakunnan perustamisesta. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Ilmari Launis, joka on suunnitellut myös monia muita kirkkoja Suomessa. Kirkon alttaritaulun on taiteilija Urho Lehtinen. Kirkko on kaunis, kulttuurisesti mielenkiintoinen ja vapaa vierailla.

Konneveden kosket

Wildlife & Nature

Voit kalastaa koskilla, takaiskuvesillä ja järvissä neljällä korkeimmalla koskella - Siikakoskella, Taikinassa, Karinkoskella ja Kellankoskella. Palvelut vaihtelevat majoituksesta, saunasta kokouksiin ja juhliin monenlaisille asiakkaille. Tarjolla on maukasta paikallista ruokaa ja asiakkaan toiveisiin räätälöityjä lisäohjelmia. On suositeltavaa kokea mökki ja rantasauna kosken huipulla.