Ilomantsi

Ikkuna Itään
Ilomantsi on monipuolinen ja sopiva matkakohde, tarjoten vaikuttavia maisemia luontomatkailusta kiinnostuneille, lukuisia nähtävyyksiä sekä tapahtumia kulttuurinnälkäisille, ja suussa sulavia perinneruokia ruokafriikeille. Paikallisen keittiön tunnetuin perinneruoka on Karjalan Piirakka.

Parppeinvaaran runokylässä voit kuunnella lumoavaa kantelemusiikkia tai nauttia hiljaisuudesta kylän kirkoissa. Vieraile Taistelijan Talossa ja matkusta ajassa taaksepäin kansakuntamme sotahistorian ajoille tai tutustu Möhkön ruukin historiaan.

Vieraile Manner-Euroopan itäisimmässä pisteessä Virmajärvellä aivan Venäjän rajan tuntumassa. Tutustu upeaan karjalaiseen luontoon Petkeljärven kansallispuistossa, patikoi Karjalan kierroksen polkuja, tai melo Koitajokea pitkin muinaisia metsiä ihaillen.

Älä myöskään unohda maistaa paikallisia perinneherkkuja: Karjalan vatruskaa sekä sultsiinoita. Ilomantsissa sijaitsee yksi Suomen harvinaisuuksista, Hermannin viinitila, jossa voit maistella marjaviinejä sekä liköörejä. Tila on perustettu 1989 ja se onkin Suomen vanhin.

Tekemistä ja aktiviteetteja Ilomantsissa riittää jokaiseen makuun!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Petkeljärven kansallispuisto

Wildlife & Nature

Petkeljärven sotahistoria ja Möhkön kylän rajakarjalainen kulttuuri puhuttelevat aiheesta kiinnostuneita. Jo päiväretkellä tunnet olevasi osa luontoa, kun ikihongat humisevat, lammet välkkyvät ja askeleesi kulkee yli 10 000 vuotta vanhaa harjua pitkin.

Parppeinvaaran runokylä

History & Architecture

Parppeinvaarasta löydät useita historiallisia rakennuksia, jotka perustuvat paikallisen perinteen teemaan. Näitä ovat muunmuassa Bardin talo, jossa on perinteet ja musiikki ovat vahvasti esillä, Rajakenraali Raappanan maja sekä pieni ortodoksinen kappeli. Mesikkän eläinmuseossa voit tutustua ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen.

Möhkön ruukki

Cuisine

Karjalaiseen ruokaan kuuluu keskeisenä osana piirakat tai piiroot, kuten Ilomantsissa niitä usein kutsutaan. Parppeinpirtin ravintolan erikoisuus on oma piirakkatsuppu eli nurkkaus, jossa sijaitsee oma piirakkaleipomo. Täällä piirakat tehdään käsin ja tuoreustakuulla. Alkupaloihin kuuluu luonnon antimista tehtyjä herkkuja: sienisalaattia, savukalaa ja etikkavihanneksia. Karjalaiseen ruokatraditioon kuuluu pääruuan valmistaminen uunissa.

Ravintola Parppeinpirtti

Arts & Culture

Suomen itäisin kylä Möhkö sijaitsee Koitajoen kainalossa Ilomantsissa. Koko kylä muotoutui aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkön ainutlaatuisesta kulttuuriympäristöstä löytyy rakennuksia, teollisuushistoriallisia jäänteitä, muistoja sotahistoriasta, sotatulokaskasveja ja kaunista luontoa. Ruukin näyttelyt sijaitsevat päärakennuksessa Pytingissä ja ruukinaikaisessa kaupparakennuksessa Ambarissa.

Hermannin Viinitilan viinitorni

Landscapes & Sceneries

Hermannin Viinibaari Huipussa (vesitornin huipulla) voit nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia.