Isojoki

Suomen kökkäpääkaupunki
Isojoki on yritteliäs, n. 2000 asukkaan pikkuinen mutta pippurinen, Etelä-Pohjanmaan eteläisin kunta. Isojoella vallitsee yhteistyökykyinen, lämmin ja ihmisiä arvostava ilmapiiri. Isojokista yhteisöllisyyttä kuvaava sana ”kökkä” tarkoittaa talkoita. Yhdessä yhteisten asioiden toteuttaminen onkin tärkeä voimavaramme. Kaunis luonto ja turvallisuus tekevät paikasta hyvän elinympäristön sekä asukkaille että matkailijoille. Iloinen fiilis ja luontomatkailu saavat ihmiset palaamaan alueelle yhä uudelleen.

Isojoella pääset siis kokemaan, näkemään ja tekemään! Keskustan palveluiden ja nähtävyyksien lisäksi Isojoella parasta on ehdottomasti Lauhanvuori ja Lauhanvuoren kansallispuiston alue. Länsi-Suomen korkeimman vuoren huipulta avautuvat mahtavat maisemat Pohjanmaan metsiin ja merelle saakka. Lauhanvuoren alueen avarat mäntykankaat ja kuusikot kätkevät suojiinsa jääkauden jälkeisiä rantamuodostelmia, kauniita vesistöjä, upeita luonnonlähteitä, laajoja pirunpeltoja ja helppokulkuisia luontoreittejä. Kansallispuiston kupeessa sijaitseva Kangasjärvi on Isojoen ja Etelä-Pohjanmaan kirkasvetinen helmi. Vuonna 2020 Lauhanvuori-Hämeenkankaan alue nappasi itselleen arvostetun Unesco Geopark -statuksen.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Lauhanvuoren kansallispuisto

Wildlife & Nature

Lauhanvuori – Hämeenkangas Unesco Global Geopark kolmen maakunnan rajaseuduilla, kymmenen kunnan alueella, kokoaa yhteen alueen kansainvälisesti merkittävän geologisen perinnön, arvokkaan luonnon, paikallisen kulttuurin erityispiirteet sekä houkuttelevimmat matkailupalvelut. Lauhanvuoren ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistot, Hämeenkangas, Haapakeidas ja muut upeat kohteet esittelevät Geoparkin ainutlaatuista luontoa ja geologista tarinaa.

Lauhanvuoren kansallispuisto – Näkötorni

Landscapes & Sceneries

Lauhanvuorien huippu kohoaa jopa 231 metriä merenpinnan yläpuolelle. Se onkin yksi Länsi-Suomen korkeimmista paikoista. Lauhanvuorella sijaitsee yli 100 askelman näkötorni, jonka huipulta aukeavat henkeä salpaavat näkymät lähiseudun maisemiin. Lauhanvuoren näkötorni ja sen lähellä sijaitseva parkkipaikka toimivat hyvänä lähtöpaikkana patikkareissulle, geobike-kierrokselle tai talvella hiihtolenkille lähdettäessä. Parkkipaikalta löytyy hyvät opasteet ja opastaulut.

Lauhanvuoren kierros

Outdoor & Sports

Lauhanvuoren huipulta avautuu huikea, Lappia muistuttava maisema laakean alueen metsiin ja niiden yli merelle saakka. Lauhanvuoren kierroksella pääsee tutustuman alueen geologiseen menneisyyteen, jääkauden merkkeihin ja monipuoliseen luontoon erilaisine vesistöineen, soineen ja metsineen. Alueen maisemalle tyypillisiä ovat avarat mäntykankaat, laen rehevä kuusikko ja aukeat suot, joille kontrastia antavat lammet, lähteet ja lähdepurot. Erikoisuuksia reitillä ovat laajat pirunpellot, muinaiset rantavallit ja Aumakivi.