Jokioinen

Historiaa ja tulevaisuutta
Jokioisten historia on tiiviisti sidoksissa Jokioisten Kartanon historiaan, joka perustettiin vuonna 1562. Tällöin Ruotsin kuningas Eric XIV myönsi maa-alueen Klaus Hornille. Kartanosta kehittyi 1700-luvun lopussa Suomen suurin tila maaherra, kartanoon muuttaneen kenraalimajuri Ernst Gustaf von Willebrandin toimesta. 1800-luvun alkupuolella kartanolla oli maissimylly, sahatehdas, tiilitehdas, valimo sekä sokeri- ja siirappilaitokset. Vuonna 1918 voimaan tulleen torpparilain ja 1920 -luvulla toteutetun maareformin seurauksena kartano jaettiin 950 tilaksi. Loput kartanosta säilyi valtion omistuksessa. Vuonna 1928 Suomen kasvinjalostusosasto siirtyi pääkaupunkiseudulta Jokioisten kartanolle. Tänä päivänä Luonnonvarakeskus (LUKE) sekä maatalousnäyttely ja kotieläinpuisto, Elonkierto, ovat luontaisesti löytäneet paikkansa Jokioisista.

Jokioisilla kauniit maisemat ja kulttuuriympäristö elävät harmonisesti rinnakkain. Kaunis luonto ja ainutlaatuinen kulttuurimiljöö elävät sulavasti rinnakkain Jokioisilla. Kunnan vahvoja tunnusmerkkejä ovat kartano, tutkimus ja tiede, sekä teollisuus. Jokioisille pääsee arkipäivisin julkisella linja-autoliikenteellä Forssasta, jonne on matkaa noin 10km.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Jokioisten Museorautatie

History & Architecture

Museojunat kulkevat kesäviikonloppuisin Jokioisten ja Humppilan välillä Museorautatiellä. Minkiön asema on Jokioisten museorautatien tärkein asema, joka sijaitsee 8 kilometrin päässä Humppilan asemalta Jokioisten Kiipun kylässä. Minkiössä on kapearaidemuseo, kesäkahvila ja mahdollisuus tehdä retkiä resiinoilla.

Elonkierto Maatoulden esittelypuisto

Wildlife & Nature

Maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuisto Elonkierto tutustuttaa viljelykasveihin, maatalouskoneistoon ja kotieläimiin. Puisto sijaitsee Jokioisten kartanon takana, Loimijoen rannalla. Puisto on avoinna kaikille kesäaikaan ja alkusyksystä.

Kartanoalue ja puisto

History & Architecture

Kaunis kartanoalue sijaitsee Jokioisten kunnan keskustan tuntumassa Loimijoen rantamaisemissa. Englantilaistyylinen puisto on säilyttänyt hyvin muotonsa 1700- ja 1800-lukujen vaihteesta geometrisine käytävineen ja vanhoine tammineen.

Jokioisten kirkko

History & Architecture

Jokioisten kirkko on rakennettu vuonna 1631 ja uudistettu vuonna 1862. Se on yksi Suomen vanhimmista puukirkoista. Kirkko on avoinna vierailijoille kesäaikaan ja tilauksesta.

Wendlan puutarha

Wildlife & Nature

Puutarha sijaitsee Jokioisten kartanon alueella, vanhan valkoisen navetan takana. Puutarha esittelee kartanon vanhoja puutarhakasveja ja luonnonvarakeskuksen tutkimia, FinE-kauppamerkinnän saaneita koriste- ja marjakasveja. Puutarhaan on istutettu suomalaisia kasvikantoja vieraiden ihasteltaviksi.