Karigasniemi ja Kaamanen

Erämaata silmänkantamattomiin
Kaamasessa on vahva kalastus- ja eräkulttuuri. Kaamasjoesta ja muilta alueen kalavesiltä nousee taimenta ja harjusta. Metsäkanalintuja vilisevä seutu tunnetaan kansainvälisestikin lintubongareiden keskuudessa ja aluetta kehutaan etenkin lintukuvaajan unelmaksi. Kaamasessa voi ruokintapaikkojen yhteydessä tarkkailla monia arktisia lintulajeja, joiden näkeminen muualla on todellisen onnenkantamoisen varassa.

Karigasniemi on saamen, suomen ja norjan kielen ja kulttuurin kohtaamispaikka. Karigasniemi sijaitsee Utsjoen kunnassa Suomen ja Norjan rajalla. Maiden välinen raja kulkee kylän ohi virtaavassa Inarijoessa, joka muuttuu Kaarasjoen yhtymäkohdassa Tenojoeksi muutamien kilometrien päässä Karigasniemestä pohjoiseen. Joet tarjoavat hyvät mahdollisuudet vaikkapa retkeilykalastukselle ja perhokalastukselle. Karigasniemestä voit helposti matkata Jäämerelle Porsangin vuonolle tai Nordkappiin saakka.

Yhteistyössä Inari-Saariselän kanssa, toivotamme teidät Karigasniemeen ja Kaamaseen!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Suomen kaunein tie

Landscapes & Sceneries

Suomen kauneimmaksi valittu tie Tenontie kannattaa ajaa maisemista nauttien. Karigasniemen kylän ja Utsjoen kirkonkylän yhdistävä Tenontie (tienumero 970) seuraa jokea välillä alhaalla jokilaaksossa ja toisinaan nousten korkeammalle rantatörmälle mistä avautuvat huikeat näköalat. Tie on rakennettu jokivartta seuranneen kinttupolun mukaisesti mutkia suuremmin oikomatta. Utsjoelta tietä voi jatkaa Suomen ja EU:n pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin saakka.

Muotkatunturin erämaa-alue

Landscapes & Sceneries

Kaamasen länsipuolelle aukeaa Muotkatunturin erämaa-alue. Muotkalla kokenut retkeilijä pääsee nauttimaan uskomattoman kauniista maisemista tuntureineen ja vuolaine jokineen. Peltojärvi, Peltotunturi, Stuorraäytsin kuru sekä alueen korkein tunturi Koarvikodds lienevät kuuluisimpia nähtävyyksiä tällä laajalla erämaa-alueella.

Paistunturin erämaa-alue

Landscapes & Sceneries

Paistunturin erämaaksi kutsutaan laajaa aluetta Kaamasen, Karigasniemen ja Utsjoen välissä. Erämaa-alueen halkaisee Kevon kanjonia myötäilevä Kevon luonnonpuisto. Itse Paistunturit alueen keskellä nousevat noin 600 metriin. Erämaalle tyypillisintä maisemaa ovat tunturikankaat ja tunturikoivikot. Alueella on myös aapa- ja palsasoita. Karu Paistunturin erämaa-alue on haastava erävaelluskohde.