Kilpisjärvi

Suomen korkeimmat tunturit ja koskematon erämaa
Suomen korkeimmat tunturit, koskematon erämaa, kirkasvetiset järvet ja lammet, vapaina vaeltavat porotokat sekä maisemat, joita et voisi edes kuvitella löytäväsi Suomesta. Tämän kaiken löydät Kilpisjärveltä, alle sadan asukkaan kylästä, joka vetää puoleensa matkailijoita ympäri vuoden. Tämä tarunhohtoinen ja vaikuttava tunturialue Jäämeren läheisyydessä ja kolmen valtakunnan risteyspaikassa antaa mahdolisuuden nähdä, tehdä ja kokea uusia asioita.

Kilpisjärvi on Länsi-Lapin pohjoisin kylä Käsivarren Lapissa. Se on Suomen viimeinen kylä ennen Norjan rajaa. Kilpisjärvi sijaitsee saamelaisten pyhän tunturin, Saanan juurella. Toisella puolella kylää reunustaa Kilpisjärvi.

Kilpisjärven luontokeskuksen pysyvä näyttely, Skandien laidalla, kertoo Mallan luonnonpuistosta, Saanan luonnonsuojelualueesta ja Käsivarren erämaa-alueesta sekä Kilpisjärven asukkaiden historiasta.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Landscapes & Sceneries

Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat kohtaavat Kolmen valtakunnan rajapyykillä, joka seisoo Mallan luonnonpuistossa keinotekoisella saarella Koltapahtajärvessä. Nykyinen, betoninen rajapyykki pystytettiin vuonna 1926. Kesällä pääset rajapyykille Kilpisjärven kylästä Koltalahteen kulkevalla Malla-laivalla. Laivalaiturista on rajapyykille n. 3 kilometrin kävelymatka. Rajapyykin saa vapaasti kiertää. Rajapyykille pääsee myös kävelemällä n. 11 kilometrin matkan Mallan luonnonpuiston halki.

Saana & Halti

Landscapes & Sceneries

Saanan ja Haltin hengille pidettiin muinoin palvontamenoja riistaonnen turvaamiseksi. Vielä nykyäänkin nämä pyhät tunturit vetävät ihmisen hiljaiseksi. 1324 metrinen Halti on Suomen korkein tunturi, kun taas 1029 metriä korkea Saana on persoonallisen muotonsa ansiosta helpoimmin tunnistettava. Suomen ja Norjan rajalla sijaitsevalle Haltille pääset patikoimalla tai hiihtämällä Kilpisjärveltä n. 55 km merkittyä reittiä pitkin. Saanan huipulle kapuaminen on haastava, mutta palkitseva urakka, reitin pituus on n. 4 km suuntaansa.

Mallan luonnonpuisto

Wildlife & Nature

Mallan luonnonpuisto perustettiin jo vuonna 1938. Mallatunturit nousevat suoraan Kilpisjärven rannasta. Luonnonpuisto on ainutlaatuinen seudun nuoren geologian, maaperän kalkkipitoisuuden ja sen aikaansaaman harvinaisen tunturikasvilajiston johdosta. Luonnonpuistojen virkistyskäyttöä on suojelun turvaamiseksi rajoitettu, mutta Mallan luontoon voi kesällä tutustua merkittyä retkeilyreittiä pitkin. Merkitty reitti kulkee Kilpisjärven kylästä Kolmen valtakunnan rajapyykille. Talvella alueella saa hiihtää vapaasti.