Kirkkonummi

Mieleenpainuvia luontokokemuksia, tekemistä ja herkutteluhetkiä kaikkina vuodenaikoina
Kirkkonummi sijaitsee noin puolen tunnin matkan päässä Helsingistä länteen. Kirkkonummelle pääsee helposti maitse autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla, tai veneillen meritse. Kirkkonummella on helppo liikkua kävellen, pyöräillen tai autolla ja Porkkalan sisäsaaristosta pääsee omalla veneellä kätevästi ulkosaaristoon.

Kirkkonummi on kulttuuri- ja luontomatkailijoiden kestosuosikki kaikkina vuodenaikoina. Täältä löytyy mieleenpainuvia luonto- ja kulttuurikokemuksia, uniikkeja merellisiä luontokohteita, rantakallioita, kartanomiljöitä sekä idyllisiä kahviloita ja ravintoloita.

Kirkkonummen historiaan voi tutustua Ragvaldsin museoalueella tai Alisgårdin kotiseutumuseossa. Vieraile kansainvälisesti tunnetussa Hvitträskissä, Pokrovan luostarissa tai kansainvälistä mainetta niittäneessä kirjastotalo Fyyrissä.

Porkkalassa kalliorannat, metsät ja merinäköalat kutsuvat retkeilemään. Meikon erämaajärven luonnonsuojelualueella tai Linlon saaressa saa nauttia patikoimisesta. Perheille kivoja maaseutukohteita ovat mm. lähekkäin sijaitsevat Maatilapuoti ja Rehndahlin kotieläinpiha. Majoittuminen luonnistuu viikonlopun ajan tasokkaasti Långvikin, Majvikin tai Nuuksion hotelleissa.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Luontoelämysten Porkkalanniemi

Wildlife & Nature

Porkkalanniemessä metsä kohtaa meren ja jylhät kalliorannat sekä männikköiset kalliot ulkoilureitteineen vievät ulkoilijan saaristoluonnon tunnelmaan. Alueella on hienot puitteet nauttia merimaisemasta, kalastuksesta sekä lintu- ja myrskybongailusta. Pampskatan on oiva lintujen tähystyspaikka, jonka maisemat ovat vertaansa vailla. Porkkalanniemi on myös kiva paikka veneilijöille, sillä alueella on vierasvenesatama palveluineen sekä polttoainejakelupiste. Kohde soveltuu koko perheen päiväretkeilylle ympäri vuoden.

Elämykset Meikon luonnonsuojelualueella

Wildlife & Nature

Meikon luonnonsuojelualueen ja erämaajärven luontokohteet ja reitit sijaitsevat aivan Kirkkonummen keskustan tuntumassa. Meiko-järven matalilta rantakallioilta pääsee hyvin uimaan. Kallioista selännealuetta Meikon pysäköintialueelta Siuntion rajalle kulkevan reitin pohjoispuolella kutsutaan Dorgarnin ylängöksi. Alueen suurin suo on Slätmossen. Meiko-järven eteläpuolisella selännealueella on kirkasvetiset metsälammet Vaipo ja Vitträsk. Kohde soveltuu hyvin koko perheen päiväretkeilylle ympäri vuoden.

Luontoelämykset Linlon ulkoilusaaressa

Wildlife & Nature

Linlon ulkoilusaari sijaitsee Porkkalan läheisyydessä. Saareen pääsee kävelysiltaa pitkin sataman parkkipaikalta ympäri vuoden. Saaressa on kalliorantoja, metsiä ja kosteikkoja, ja osa saaresta kuuluu Natura 2000 -verkostoon, minkä tarkoituksena on tukea luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Kulttuurielämyksiä ja historiaa

History & Architecture

Pitäjän historia ulottuu 1300-luvulle. Esihistoriaa ilmentää kivikautiset kalliomaalaukset ja pronssikautiset hautaröykkiöt. Kirkkonummella on useita museoita, kuten Ragvalds ja Alisgården. Vitträsk-järven rannalla sijaitsee arkkitehtoninen helmi Hvitträsk. Musiikki- ja tanssiesitykset, taidenäyttelyt ja Pokrovan luostari esimerkillistävät rikasta kulttuuritarjontaa. Nykyaikaista arkkitehtuuria edustaa maailmalla mainetta niittänyt uusi kirjastotalo Fyyri sijaiten keskiaikaisen Pyhän Mikaelin kirkon vieressä.

Paikalliset vinkit herkutteluhetkiin

Cuisine

Vieraile näissä leipomoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja kyläkaupoissa: Wohls Gårdin kartanon kesäkahvila, Kahvila-konditoria Rosta, Teemakakku, Maatilapuoti, Café Pikkirilli, Café Purje, Lapinkylän leipomo & kahvila, Lapinkylän kyläkauppa, Långvikin kyläkauppa, Ravintola Bistro O Mat, Café Porkkala ja Porkkala Marina.