Kolin kansallispuisto

Suomen kansallismaisema
Koli on yksi harvoista paikoista, joka herättää suuria tunteita niin ensimmäistä kertaa vierailevien kuin jo useita kertoja täällä käyneiden keskuudessa. Kolin kansallispuiston luonto vaihtelee vehreistä metsiköistä ja karuista kallioista kukkiviin ahoihin ja varjoisiin kuusimetsiin. Pielisen pinta antaa Kolille ja kansallispuistolle yksilöllisen luonteen. Lampaat ja suomenkarja laiduntavat kulttuurimaisemissa kansallispuiston niityillä.

Kolilla on vahvat kulttuurisiteet. Se muistetaan kaskeamisesta, 1800-luvun lopulla alkaneesta Karelianismista ja paikallisen kulttuuriperinnön säilyttämisestä. Näköalapaikat, valkoiset kvartsiittikalliot, Pielinen ja sitä ympäröivä erämaa, kaskimetsät ja perinteikkäät maisemat, erinomainen polku- ja latuverkosto yhdessä monipuolisten palvelujen kanssa tekevät Kolista erinomaiset kohteen niin päivävierailulle kuin pidemmälle vaellukselle.

Ihastuttavasta kansallismaisemasta voit nauttia myös rennosti islanninhevosella ratsastaen tai yläilmoissa maisemahissin kyydistä. Koe Kolin maisemat myös Pieliseltä käsin soutaen, meloen tai risteillen. Kesän kohokohta, Kolin retkiviikko kymmenine tapahtumineen on luonnonystäville unelmien täyttymys.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Retkeily ja vaellus

Landscapes & Sceneries

Kolin kansallispuisto tunnetaan erityisesti vaara- ja järvimaisemistaan, mutta niiden lisäksi se kätkee suojiinsa mm. vanhoja metsiä, soita, puroja ja ahoja. Kansallispuiston alueella on n. 80 kilometriä merkittyjä reittejä, joten sopivia vaihtoehtoja löytyy niin aloitteleville kuin kokeneillekin vaeltajille. Kolin tunnetuimmat maisemat avautuvat n. 1,5 kilometrin pituiselta Huippujen kierrokselta. Pidemmillä vaelluksilla näet mm. Tarhapuron vesiputouksen, Pirunkirkon ja Ryläyksen kiviputouksen.

Lumikenkäily

Outdoor & Sports

Lumikenkäily on talvella paras tapa liikkua Kolin kansallispuistossa. Viitoitettu 1,5 km pituinen Kolin Huippujen lumikenkäilyreitti soveltuu myös aloittelijoille. Eniten lumikenkäilystä saat kuitenkin irti kun tallaat oman urasi lumiseen metsään. Lumikenkiä voit vuokrata kansallispuistosta ja tarjolla on myös opastettuja lumikenkäilyretkiä. Huolletut tulentekopaikat ovat Vaaralanaholla ja Ikolanaholla. Pääministerin nuotiopaikalle voit ostaa puita luontokeskus Ukosta.

Laskettelu

Outdoor & Sports

Laskettelu Kolilla on kuin sukellus maisematauluun. Ukko-Koli on Etelä-Suomen korkein (230 m) ja vaativin laskettelukeskus ja haastaa jopa kokeneemmatkin laskijat. Ukko-Kolilla on kuusi rinnettä, joihin kaikkiin on pääsy Kolin luontokeskus Ukosta ja Break Sokos Hotelli Kolista. Huipulle pääset myös tuolihissillä Pielisen rannalta.

Ratsastus

Wildlife & Nature

Yksi parhaista tavoista nauttia Kolin kauneudesta on ratsain. Kansallispuistossa on kolme ratsastustietä ja osaa reiteistä voi käyttää myös talvella. Ohjattuja ratsastustunteja kentällä ja ratsastusretkiä maastossa on tarjolla myös aloittelijoille ja kokemattomammille ratsastajille.