Lemmenjoen kansallispuisto

Kultainen jokilaakso
Lapin 150-vuotinen kultakulttuuri elää vahvasti Lemmenjoen lapiokaivajien valtauksilla. Myös matkailijalla on mahdollisuus kokea kullankaivuun huumaa niin ohjatuilla kullanhuuhdontaretkillä kuin myös omatoimisesti uudistetun, kulta-alueiden läpi kulkevan Kultareitin avulla. Reitillä olevat opastetaulut kertovat kullan historiasta, geologiasta ja kullankaivuun menetelmistä.

Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto ja myös Euroopan laajimpia tiettömiä ja asumattomia metsäerämaita. Yli 70 kilometriä pitkä Lemmenjoki virtaa kansallispuiston halki. Laajan puiston perusosassa Lemmenjokilaaksossa ja kulta-alueella retkeily onnistuu helposti merkittyjä reittejä, sekä autio- ja vuokratupia hyödyntämällä. Suomen suurimmassa kansallispuistossa voit myös retkeillä omassa rauhassa merkittyjen reittien ulkopuolella.

Yhteistyössä Inari-Saariselän kanssa, toivotamme teidät tervetulleeksi Lemmenjoen kansallispuistoon!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Ravadasköngäs

Landscapes & Sceneries

Ravadasköngäs on yksi Lemmenjoen kansallispuiston hienoimpia luontokohteita. Ravadaskönkään näyttävä vesiputous sijaitsee Lemmenjoen ja Ravadasjoen yhtymäkohdassa ja sinne pääsee kävellen retkeilyreittejä pitkin tai Lemmenjoen yrittäjien jokivenekyydillä. Vierailijan on huomioitava, että Ravadasköngäs on Lemmenjoen kansallispuiston rajoitusosaa, jossa liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla.

Kaapin Jounin kenttä

History & Architecture

Kaapin Jounin kenttä Lemmenjoen Sotkajärven pohjoispäässä on kuuluisan saamelaisen suvun vanha asuinpaikka. Tila on perustettu 1800-luvun lopulla ja on ollut jatkuvasti asuttuna. Tilan perusti Menes-Antti eli Karhu-Antti, Antti Juhaninpoika Morottaja (1853-1907). Tämän jälkeen tilalle muutti suvun tunnetuin mies, Jouni Aikio eli Kaapin Jouni (1875-1956) oli aikansa ”pororuhtinas”, suvun päämies ja patriarkka. Kaapin Jounin tila on liitetty kokonaisuudessaan Lemmenjoen kansallispuistoon.

Joenkielinen tunturi

Landscapes & Sceneries

Joenkielinen on noin 9 km:n päästä Njurkulahdesta sijaitseva tunturi. Joenkieliseltä avautuu huikeat maisemat Lemmenjokilaaksoon ja Hammastunturin erämaahan. Joenkieliselle johtaa hyvin merkitty, kokonaisuudessaan 16 km pitkä rengasreitti.