Loviisa

Pieni kaupunki, suuria elämyksiä!
Loviisa tunnetaan kaupunkina, jossa yhdistyy idyllinen meri sekä kiehtova historia. Loviisan Laivasilta huokuu vanhan satamakaupungin henkeä ja sen hehkuvat punaiset suola-aitat ovat modernisoitu nykykäyttöön tarjoten vieraille ravintolapalveluita, kesäpuoteja, taidenäyttelyitä ja Loviisan Merenkulkumuseon historiaa. Laivasillalta voi myös hypätä Saaristokuljetuksen kyytiin ja suunnata päiväretkelle historialliseen Svartholman merilinnoitukseen.

Ehrensvärdin luontopolulla voi syventyä lisää Loviisan linnoitushistoriaan ja Kukuljärven vaellusreitillä sekä Kallen kierroksella voi nauttia pidemmistä retkistä ja pysähtyä laavulle nuotion ääreen. Aktiivisimmille vierailijoille on tarjolla kattavat mahdollisuudet tutustua vaikkapa Loviisan vesistöön vuokraamalla polkuveneen, kanootin tai kajakin sekä tehden pyöräretken yhdelle Suomen parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, Strömforsin vanhalle ruukkialueelle. Pyöräretki Loviisan viehättävien Wanhojen Talojen lomassa on ehdoton joka kesän aktiviteetti. Lisäksi pikkukaupungin lukuisista upeista kartanoista yleisölle avoinna olevat Malmgårdin ja Labbyn kartanot kätkevät sisäänsä tutustumisen arvoisia tarinoita menneisyydestä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

History & Architecture

Svartholman merilinnoitus on osa Suomenlinnan puolustusketjua. Merilinnoitus valmistui 1750-luvulla, jonka jälkeen se on käynyt läpi historiaa ja sotia Ruotsin sekä Venäjän vallan alla. Museovirasto aloitti linnoituksen restauroinnin 1960-lähtien ja tänä päivänä Svartholman merilinnoitus on suosittu vierailukohde Loviisan saaristossa. Linnoitukseen kulkee reittiliikennelaiva, jonka lisäksi saarelle pääsee myös omalla veneellä ilmaiselle vierasvenepaikalle. Luonnontilassa olevalla saarella palvelee kesäravintola.

Loviisan laivasilta

History & Architecture

Laivasillan toiminta käynnistettiin 1700-luvulla, jolloin Loviisa sai tapulioikeuksien myötä luvan ulkomaankauppaan. Laivasilta oli tärkeä kauppapaikka, jolloin noin 50 suola-aittaa toimivat varastona tuontitavaroille. Nykyään Laivasilta toimii vierasvenesatamana ja historiaa huokuvissa punaisissa suola-aitoissa palvelee niin ravintolat, näyttelyt, kauppiaat, kuin Loviisan Merenkulkumuseokin. Laivasilta on myös tärkeä kohtaamispaikka, sillä siellä järjestetään monipuolisia tapahtumia juhannusjuhlista vene -ja soutukilpailuihin.

Strömforsin ruukki

History & Architecture

Strömforsin historiallinen ruukkialue sijaitsee 18 km päässä Loviisan keskustasta. Ruukkialue on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, joissa käsityöläisyys asettaa ainutlaatuisen tunnelman. Ruukkialueella toimii useita lähiruokaan keskittyneitä ravintoloita sekä kahviloita, ja tässä uniikissa miljöössä voi myös majoittua. Vuokraa pyörä tai sup-lauta ja seikkaile puutalomiljöön ja historiallisten tuotantorakennusten lomassa.

Loviisan kartanot

History & Architecture

Loviisa vierailijoille avoimia kartanoita ovat Malmgårdin sekä Labbyn kartanot. Kreiviperhe Creutzin omistama Malmgårdin kartano sijaitsee 24 km päässä Loviisan keskustasta. Kartano keskittyy luonnonmukaiseen sekä ekologiseen viljelytuotantoon ja valmistaa muun muassa omaa olutta, jota voi hankkia kartanopuodista. Vuonna 1865 Suomenlinnasta siirrettyä Labbyn kartanon päärakennusta ympäröi upeat peltomiljööt ja metsät. 37 km päässä Loviisan keskustasta sijaitseva Labby tunnetaan myös luonnonmukaisesta ja biodynaamisesta viljelymenetelmästään.

Loviisan Galleriat ja näyttelyt

Arts & Culture

Loviisa on erinomainen kulttuuriystävän vierailukohde. Kaupungin lukuisissa näyttelyissä ja gallerioissa on esillä monipuolisesti upeita ja uniikkeja maalauksia, muotoilutöitä, valokuvia, keramiikkaa sekä klassisia veneitäkin. Loviisalaiseen taiteeseen voi tutustua niin tunnelmallisissa pienissä gallerioissa, Laivasillalla, Strömforsin ruukilla kuin myös keskustassa sijaitsevassa Bongan linnassa.