Nellim

Kolmen kulttuurin kohtauspaikka Inarijärven rannalla
Nellimiä kutsutaan kolmen kulttuurin kohtaamispaikaksi hyvästä syystä. Itse asiassa 1920- ja 1930-luvuilla alueen alkuperäisasukkaiden, inarinsaamelaisten, joukkoon liittyi suomalaisia tukkimiehiä. Toisen maailmansodan jälkeen se otti vastaan kolttasaamelaiset. Kolttasaamelaiset ovat Kuolan niemimaan alkuperäisväestö Venäjällä, joka menetti kotimaansa Petsamossa toisen maailmansodan seurauksena. Nellimin kylä sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, Inarijärven kaakkoiskulmassa. Inarinjärvelle pääsee Nellimin kylän keskustasta kesällä veneellä ja talvella moottorikelkalla. Todennäköisesti voit nauttia revontulista Nellimissä, koska siellä ei ole valosaastetta, joka pilaisisi näkymän erämaakylän tähtitaivaalla. Nellimissä sijaitsee erämaahotelli, joka tarjoaa monipuolista majoitusta ja elämyksiä ympäri vuoden.

Yhteistyössä Inari-Saariselän kanssa, toivotamme teidät tervetulleeksi Nellimiin!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Uittoränni

History & Architecture

Nellimin seudulla on ollut suuria savottoja 1930-luvulla ja heti sodan jälkeen. Nellimistä puut jatkoivat matkaansa Inarinjärvelle ja Paatsjokea myöten Jäämeren rannalla Norjan Elvenissä sijainneelle sahalle. Uittoränni on 304 metriä pitkä ja sitä pääsee hämmästelemään ihan vierestä tai ylempää sillalta. Uittoränni sopii koko perheen päiväretkikohteeksi. Perille pääsee autolla tai kävellen Paksuvuonosta merkittyä polkua pitkin. Paikalla on laavu tulistelua ja omien eväiden nauttimista varten.

Nellimin ortodoksinen kirkko

History & Architecture

Nellimin ortodoksinen kirkko on pyhitetty pyhälle kolminaisuudelle ja Trifon Petsamolaiselle. Kirkko on rakennettu vuonna 1987 alkujaan rukoushuoneeksi, ja vuotta myöhemmin metropoliitta Leo vihki sen kirkoksi. Kirkon on suunnitellut Seppo Latvala. Suunnittelussa on käytetty esikuvana Petsamon yläluostarin kirkon vanhaa osaa. Kirkko lukeutuu niin sanottuihin jälleenrakennuskirkkoihin ja sitä käytetään myös ekumeenisten toimitusten pitopaikkana.

Tsarmitunturin erämaa-alue

Wildlife & Nature

Tsarmitunturin erämaa-alue on pienehkö tunturierämaa Venäjän rajan sekä Ivalosta lähtevien Nellimintien ja Raja-Joosepintien välissä. Erämaan sydämen muodostavat Tsarmitunturin ylänkö ja Akalauttapää, joita erottaa toisistaan syvä Pahakuru. Tunturialuetta reunustavat luppoiset kuusikot ja pohjoispuolella vanhat männiköt. Alue soveltuu kokeneille kulkijoille ja metsästäjille sillä retkeilyrakenteita ei ole.

Paatsjoki

Landscapes & Sceneries

Nellimin päätie kulkee kylän jälkeen aivan valtakunnan rajalla ja päällystetyn osuuden jälkeen alkaa erittäin hyvässä kunnossa oleva hiekkatie. Muutaman kilometrin päässä tie kääntyy vasemmalle Paatsjoelle. Edessä avautuu pitkä ja massiivinen silta, jonka alta virtaa verkkaaseen tahtiin upea joki, joka virtaa vapaasti valtakunnan rajan yli Venäjän puolelle.