Nuorgam

Suomen pohjoisin kylä
Suomen pohjoisimmassa kylässä ja Euroopan unionin pohjoisin paikka on koti ihmisille pienessä Nuorgamin kylässä. Siellä ihmiset elävät yhdessä luonnon kanssa ja toimivat matkailualalla ja kylä on myös merkittävä rajakauppapaikka. Nuorgam tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn esimerkiksi vanhasta Jäämeren vuonosta muodostunut Pulmankijärvi on helppo kohde tutustua itsenäisesti tai palveluntarjoajien ohjatuilla retkillä ihan ympäri vuoden. Maisemat siellä eivät unohdu sinulta koskaan.

Nuorgamista on helppo mennä rajan yli Norjan puolelle, esimerkiksi Varanginvuonolle. Nuorgam sijaitsee lähellä Tenojoen suuta ja siellä sijaitsee myös Tenon yksi tunnetuimmista kalastuspaikoista, Alaköngäs. Alakönkään kiertämiseen on ajan saatossa kauppareitin vuoksi polkeutunut ura, joka on nykyään museotienä. Tieltä avautuu vaikuttava näkymä Tenojoelle. Nuorgamissa voit hiihdellä talvella tuntureiden laella, hengittää Saamenmaan puhdasta ilmaa ja nauttia luonnon hiiskumattomasta hiljaisuudesta näkymien ulottuessa jopa satojen kilometrien päähän.

Yhteistyössä Inari-Saariselän kanssa toivotamme teidät tervetulleeksi Nuorgamiin!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Pulmankijärvi

Landscapes & Sceneries

Pulmankijärvi on vanhasta Jäämeren vuonosta muodostunut Suomen pohjoisin järvi, joka on pituudeltaan yli 10 kilometriä. Pulmankijärvelle pääsee autolla Pulmankijärven tietä pitkin läpi upean tunturiylängön. Järvessä elää makean veden kampelaa ja kasvillisuutena on harvinaista pensaskanervaa. Pulmankijärvi ja sen jokilaakso upeine maisemineen on ihanteellista vaellus- ja hiihtomaastoa.

Kaldoaivin erämaa-alue

Wildlife & Nature

Kaldoaivi on Suomen suurin erämaa-alue, joka jatkuu myös Norjan puolella tiettömänä tunturierämaana. Maisemat vaihtelevat jyrkistä jokilaaksoista loiviin tuntureihin ja maasto on pitkälti puutonta ylänköä ja tunturikoivikkoa. Alue soveltuu kokeneille retkeilijöille ja erityisesti kalastajille kalaisien tunturipurojen ja lompoloiden vuoksi.

Tenojoki

Landscapes & Sceneries

Teno tai Tenojoki on Suomen ja Norjan välinen rajajoki. Se on kuuluisa lohen kalastuksestaan ollen myös yksi Pohjois-Euroopan suurimmista luonnontilaisista lohijoista. Tenojoen kirkas vesi ja hiekkarannat kutsuvat kesähelteillä myös uimareita viilentymään. Historiallisesti joki on toiminut molemmilla rannoilla asuvien ihmisten kulkuväylänä eikä rajana. Ystävyys- ja sukusiteillä on pitkät perinteet ja paikallinen väki on harjoittanut yhteistyössä poronhoitoa, vuonokalastusta ja lohestusta joessa.

Skaidijärven polku

Landscapes & Sceneries

Polku on helppokulkuinen, joten se sopii lähes kaikille retkeilijöille. Reitti lähtee moottorikelkkauran portilta ja kulkee kohti Skaidijärveä, jossa on Metsähallituksen huoltama kota ja tulipaikka. Skaidijärveltä ei tarvitse kävellä samaa polkua pitkin takaisin vaan voi kiertää Isonkivenvaaran kautta takaisin. Isonkivenvaarassa on erityinen paikka, istumakivi, jossa on ammoisista ajoista lähtien levähdetty.