Nurmes

Käy syvemmälle luontoosi
Kalastus, vaellus ja monet muut ulkoilma-aktiviteetit ovat suuressa suosiossa Nurmeksessa. Runsaskalaiset järvet takaavat hyvän kalasaaliin läpi vuoden. Pielisen rannalla, pari vuotta sitten uudeen ilmeen saanut Kylpylähotelli Bomba hemmottelee asiakkaitaan useiden altaiden, porekylpyjen sekä saunojen voimin. Bombassa voit todella rentoutua!

Idylliset puutalot ja Bomban karjalaiskylä tekevät Nurmeksesta hurmaavan pikkukaupungin. Kaupungin keskusta, joka kohoaa kahden järven välissä, on tunnettu upeista näköaloistaan, ainutlaatuisesta puutaloalueestaan ja tuhansista koivuistaan. Nurmesta kutsutaan myös nimellä "Koivujen kaupunki".

Bomban karjalaiskylän päänähtävyys on itsessään Bomban talo, joka on kopio Jegor Bombin 1855 Suojärvelle rakentamasta talosta. Suojärvi kuului aikoinaan Suomelle, mutta sodan jatkumisen seurauksena Suomi menetti sen Neuvostoliitolle vuonna 1944. Nykyinen Bomban talo on valmistunut karjalaisylään vuonna 1978. Talo on kokenut vuosien aikana muutoksia, jotta se soveltuisi paremmin matkailutoimintaan. Bomban talon ravintolassa pääset makumatkalle perinteiseen karjalaiseen keittiöön. Ravintolan yhteydessä on toimii myöd oluttupa sekä kesäterassi!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Bomban karjalaiskylä

History & Architecture

Bomban talo ja karjalaiskylä vaalii karjalaista rakennusarkkitehtuuria sekä kulttuuria. Alueella on hotelli- ja ravintolatoimintaa, ohjelmapalveluita, kesämarkkinat, kesäteatteri sekä ortodoksinen tsasouna.

Vanha Kauppala

History & Architecture

Pielisen ja Nurmesjärven välissä, korkean harjun päällä sijaitsee suojeltu ja historiallisesti arvokas Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala. Pääosa alueen rakennuksista on 1880- luvun ja 1930-luvun väliseltä ajalta. Puu-Nurmes onkin yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista. Paras tapa tutustua alueeseen on kävellen, jotta pääset näkemään vanhat palosolat, koivujen reunustamat kauniit kaunit ja vehreän maiseman järvelle.

Murtovaaran talomuseo

History & Architecture

Murtovaaran talomuseo on aito menneiden aikojen kruununmetsätorppa. 1800-luvun pohjoiskarlainen pihapiiri aittoineen vie sinut ajassa taaksepäin. Reitti erämaatalolle kulkee metsän halki ja lähimpään kylään on viiden kilometrin matka. Valtimon keskustaan puolestaan noin 20 kilometriä. Murtovaara on valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö ja Itä-Suomen ainoa vaara-asutuksesta kertova museo.

Toivontornin luontopolku

Landscapes & Sceneries

Luontopolulta näet kirkasvetisen Pielisen 85 metrin korkeudesta. Haikolan talon pysäköintialueelta alkava reitti on merkitty puihin oranssi-sinisin teipein. Reitti on 1,2 kilometriä pitkä. Polun varrella löytyy opasteita alueen historiasta sekä luonnosta. Opasteissa on myös QR-koodit, joilla voi etsiä lisätietoa älypuhelimen avulla. Vaihtoehtoisesti voit myös valita 1,6 kilometrin reitin, johon kuuluu 80 metrin jyrkkä nousu Toivontornille.

Bomban kylpylä

Wellness

Rentoudu Bomban kylpylässä tähtitaivaan alla, testaa aitoa karjalaista hirsisaunaa Kylyä, perinteistä suomalaista saunaa Sampoa tai hyörysauna Taivaankannen pehmeitä löylyjä. Kylpylästä löydät useita erilaisia altaita, suihkuja ja saunoja. Voit nauttia myös Pielisen upeasta maisemasta rentoutuen ulko-porealtaassa.