Parainen

Koe Suomen ainutlaatuinen saaristo
Parainen sijaitsee Suomen kauniissa saaristossa aivan Turun kupeessa. Täällä voit nauttia saaristosta ja sen kulttuurista sekä kauniista maisemista sekä monista aktiviteeteista, kuten pyöräilystä, melonnasta tai kalastuksesta.

Lähde seikkailulle Saariston Rengastielle tai lyhyemmälle Pienelle Rengastielle. Vasta avatulla Pyhän Olavin Merireitillä nautit keskiaikaisista pyhiinvaeltajien poluista, joilla yhdistyvät historia ja luonnon kauneus. Saaristosta löydät paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotelleista bed & breakfast -majoitukseen ja mökeistä leirintäalueisiin.

Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee Saaristomeren eteläreunalla ja sinne pääseminen edellyttää merimatkaa. Osalle kymmenistätuhansista saarista ja luodoista pääset yhteysaluksilla. Parhaiten saavutat ne kuitenkin veneellä tai meloen. Saarista lähes 100 on asuttuja. Kulttuurimaisemat ja monet erilaiset sekä vedenalaiset että maanpäälliset luontotyypit tekevät Saaristomerestä yhden maamme runsaslajisimmista alueista. Suuri osa saaristosta on vuodesta 1994 alkaen kuulunut Unescon maailmanlaajuiseen biosfäärialueiden verkostoon.

Yhteistyössä Visit Paraisten kanssa toivotamme sinut tervetulleeksi Saaristoon!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Saariston Rengastie

Landscapes & Sceneries

Saariston Rengastie on houkutellut pyöräilijöitä, moottoripyöräilijöitä ja autoilijoita vuodesta 1996 lähtien. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle siltoja pitkin tai maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydissä. Jokainen saari on ainutlaatuinen ja kesäisin saarilla on tarjolla monipuolisia palveluja - ravintoloita, majoitusta, kioskeja sekä paikallisia herkkuja tarjoavia putiikkeja. 250 kilometrin pituinen kaikkien Paraisten pääsaarten läpi kulkeva Rengastie on mukava tapa tutustua saaristoon.

Nauvon vierasvenesatama

Landscapes & Sceneries

Nauvo on viehättävä ja eläväinen saaristoyhteisö, jossa on n. 1500 asukasta ympäri vuoden. Kesäaikaan väkiluku kuitenkin moninkertaistuu kesävieraiden myötä. Nauvon tärkeimpiin elinkeinoihin kuuluvat matkailu ja maatalous, joiden tuottamista laadukkaista tuotteista ja palveluista voi nauttia mm. Kyrkbackenista pohjoiseen sijaitsevassa Nauvon vierasvenesatamassa, kirkonkylässä. Lämpimänä kesäpäivänä veneiden, ravintoloiden, kahviloiden ja putiikkien kirjo tuo mieleen Rivieran.

Utön saari

Wildlife & Nature

Ulkosaaristo on Paraisten saaristokaupungin omalaatuisin kunta-alue ja siellä sijaitseva Utö Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari. Utön 24 metriä korkea majakka on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva majakka ja sinne tehdään opastuksia ympäri vuoden. Touko- ja elokuun välisenä aikana Utö on keskimäärin Suomen aurinkoisin paikka. Keväällä ja syksyllä saari on suosittu lintuharrastajien keskuudessa. Ulkosaaristo kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja se on myös osa Unescon Saaristomeren biosfäärialuetta.

Seilin saari

History & Architecture

Seilin saarella on synkkä menneisyys spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikkana. 1600- ja 1700-luvuilla saarelle sijoitetut elivät eristyksissä muusta maailmasta. 1800-luvun lopulta lähtien sairaalassa hoidettiin vain naisia ja 1960-luvun alussa se suljettiin kokonaan. Nykyään entiset sairaalarakennukset ovat Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käytössä. Kesällä voit osallistua opastetulle kierrokselle, joka esittelee saaren historiaa, luontoa ja nykyistä toimintaa. Myös vanha puukirkko toimii nykyään museona.

Saaristokeskus Korpoström

Wildlife & Nature

Korpoströmin saaristokeskus tekee tieteidenvälistä työtä luoden näyttelyjä ja tapahtumia, jotka tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia saaristolle ominaisiin aiheisiin ja ilmiöihin. Keskus toimii myös Åbo Akademin meribiologisena tutkimusasemana ja Saaristomeren kansallispuiston tukikohtana. Junnulabran kautta Saaristokeskuksen monipuolinen toiminta esittäytyy myös nuorimmille vierailijoille. Keskus sijaitsee aivan meren rannalla ja siellä on myös vierasvenesatama, ravintola, hotelli, pieni ruokakauppa ja lahjapuoti.