Posio

Salaperäistä Lapin taikaa
Posion kunta sijaitsee Lapin kaakkoiskulmassa ja on tunnettu lumoavasta luonnostaan, suurista vesialueistaan sekä Pentik Oy:n sisustusyrityksen kotikaupunkina.

Posiossa puhutaan pääasiassa suomea. Posion murre kuuluu ainoana Lapin maakunnan kuntana savolaismurteiden Kainuun murteiden alueeseen.
Alunperin Posion aluetta asuttivat saamelaiset ja jopa kunnan nimi Posio tarkoittaa saamelaisen kodan takaosassa olevaa aukkoa. Ensimmäiset suomalaiset uudisasukkaat saapuivat kaakkois-suomesta 1500-luvun lopulla Sirniön alueelle.

Maantieteellisesti Posio kuuluu Koillismaan ylänköalueeseen. Tunturimaisema kohoaa monissa paikoin yli 300 metriä meren pinnan yläpuolelle. Alueella on eniten järviä koko Lapissa, ja Posio onkin merkittävä kesämökkikunta upean luontonsa ansiosta.

Posion talvi on pitkä ja luminen. Posion sijainti ylänköalueella takaa hyvän lumitilanteen läpi talven. Lumiset postikorttimaisemat ovat hyvin tyypillistä Posiota. Alue tarjoaa loistavat puitteet moniin talviaktiviteetteihin ja onkin täydellinen kohde luontoretkeilijälle!

Kulttuurinnälkäisen kannattaa vierailla myös Pentik-mäen kulttuurikeskuksessa, joka koostuu näyttelyistä, museoista sekä tehtaanmyymälästä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Riisitunturi

Landscapes & Sceneries

Riisitunturi on ainutlaatuinen luontokohde. Kansallispuiston taianomaiset tykkymetsät lumoavat jokaisen kävijän kauneudellaan. Riisitunturi onkin erityisen suosittu talviretkeilijöiden ja valokuvaajien keskuudessa. Riisitunturi soveltuu hyvin yön yli tehtävien vaellusten kuin päiväretkienkin kohteeksi.

Korouoman kanjoni

Outdoor & Sports

Korouoman kanjoni tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia korkeuksissa ja jännittäviä elämyksiä. Korouoma soveltuu kaikentasoisille luonnossaliikkujille. Korouoma on miljoonia vuosia vanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä. Laakson keskelle on muodostunut jyrkkä rotko, joka laskeutuu yli 100 metriä ympäröivän maaston alapuolelle.

Kirintövaara

Outdoor & Sports

Kirintövaaran ulkoilualue on loistava lomakohde perheille ja aktiivisille matkailjoille. Kirintövaaran ulkoilualue kohoaa noin 390 metrin korkeuteen tarjoten sykähdyttävät näkymät Kitkajärven ylitse.

Arktinen keramiikkakeskus

Arts & Culture

Posiolla sijaitseva arktinen keramiikkakeskus on paikka taiteen luomiseen ja rentoutumiseen keskellä arktista luontoa. Keramiikkakeskus on kansainvälisesti tunnettu keramiikkojen sekä taiteilijoiden työskentely- ja kohtaamispaikka.

Pentik-Mäki

Arts & Culture

Pentik-mäen kulttuurikeskus sijaitsee Posion keskustassa. Kulttuurikeskus koostuu museoista, näyttelyistä, keramiikkatehtaasta, tehtaanmyymälästä ja kahvilasta. Museoihin ja näyttelyihin on vapaa pääsy.