Punkaharju

Suomen kaunein huvipuisto
Venäjän tsaari Nikolai I ihastui Punkaharjuun niin paljon, että hän määräsi alueen suojeltavaksi vuonna 1843. Siitä asti alue on säilynyt entisellään, tarjoten matkailijoille upeat puitteet luonnosta nauttimiseen; patkoiden, pyöräillen tai veneillen.

Punkaharju on paljon muutakin kuin kaunis harjujen ja Saimaan vesistön maisema. Suomen metsämuseo Lustossa on esillä näyttely suomalaisten ja metsän suhteesta, menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Lustossa on erilaisia tapahtumia ja teemapäiviä kaikenikäisille, kuin myös suuri Puulajipuisto joka soveltuu hyvin päiväretkien kohteeksi. Paikallisen taiteilijan Johanna Oraksen kesäateljeessa kiinnostuneet voivat seurata taiteilijaa työssään.

Punkaharjun lumoavissa maisemissa sijaitsee monipuolinen Punkaharju Resortin matkailualue. Tarjolla on mukavaa tekemistä ja erilaisia aktiviteetteja kaikenikäsille. Alueelta löytyy vierasavenesatama palveluineen sekä koko perheen vesi- ja puuhapuisto Kesämaa. Yöpyminen Kesämaan lähellä sijaitsevissa majapaikoissa onnistuu myös mutkattomasti.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Lusto, Suomen metsämuseo

Wildlife & Nature

Suomen metsämuseo soveltuu koko perheen matkakohteeksi. Lusto herättää muistoja ja luo uusia elämyksiä. Metsäkulttuurin valtakunnallinen vastuumuseo sijaitsee Punkaharjulla, upeissa Itä-Suomen harju- ja järvimaisemissa. Luston näyttelyt ja tapahtumat esittelevät metsää ja sen merkityksestä suomalaisten elämässä.

Punkaharjun harjualue

Landscapes & Sceneries

Punkaharjun harjualue on 7km pitkä ja paikoin se nousee 30 metrin korkeuteen. Harjanne on jääkauden aikana kerrostunutta moreenia. Harjualue sijaitsee Pihlajaveden ja Puruveden välissä, eikä ole paikoin leveämpi kuin sen läpi kulkeva Harjutie. Tämä maisemareitti on varmasti yksi upeimpia koko Suomessa. Harjutien varrella on näköalapaikkoja ja yhdellä niistä sijaitsee runoilija Johan Ludvig Runebergin muistomerkki.

Taidekartano Johanna Oras

Arts & Culture

Johanna Oras perheineen osti Punkaharjulta Retretin ytimessä sijaitsevan 1910-luvulla rakennetun Tuunaankartanon. Kesäisin kartanossa on esillä vuosittain vaihtuva näyttely ja kartanon yhteydessä olevassa ateljeessa pääsee seuraamaan taiteilijaa työssään. Paikanpäälle voi piipahtaa ilman varausta aukioloaikojen puitteissa, mutta suuremman ryhmän ollessa kyseessä kannattaa aika varata etukäteen.

Punkaharju

Wildlife & Nature

Harjuistaan tunnettu Punkaharju tarjoaa mahtavat puitteet retkeilyyn patikoimalla, polkupyörällä tai veneellä. Punkaharjun luonnonsuojelu alue ihastuttaa kävijän niin kesällä kuin talvellakin. Harjualueen vaihtelevan pituiset reitit tarjoavat luonnonkauniin maiseman ulkoilijalle. Merkittyjen reittien lisäksi maastossa on hyvin erottuvia merkitsemättömiä polkuja.