Riihimäki

Kulttuurin, robotiikan ja kohtaamisten kotikaupunki
Riihimäen henki nojautuu mielenkiintoiseen historiaan, jonka kivijalkoja ovat rautatie, varuskunta ja lasiteollisuus. Kaupunki on erityisen tunnettu lasista ja lasinpuhalluksesta. Yksi matkailuvalteista on Suomen lasimuseo. Puistomaisen Hyttikorttelin, entisen lasitehtaan työläisten asuinalueen ainutlaatuinen tunnelma on pysynyt ennallaan.

Alueella on nykyisin myös aktiivisesti toimivia lasistudioita. Riihimäen nuorisoteatterista on ponnistanut parrasvaloihin moni ammattinäyttelijä. Nuorisoteatterin kasvatteja ovat muiden muassa Janne Kataja, Aku Hirviniemi ja Niina Lahtinen. Riihimäen Teatterin esityksiä tullaan katsomaan kauempaakin. Riihimäen kotikaupunkitunnelma syntyy jokapäiväisistä kohtaamisista.

Erilaiset suositut tapahtumat, kuten Riihimäen pääsiäinen, Granitin aukion kesäkeikat tai talvitapahtumat saavat ihmiset kokoontumaan yhteen ja nauttimaan pikkukaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta. Riihimäki on teknologian ydin, ainoana kaupunkina Suomessa kaikki lapset osallistuvat robotiikan opetukseen esikoulusta yläkouluun. Riihimäki on saavuttanut robotiikan opetuksen osalta mainetta myös kansainvälisesti. Riihimäki tarjoaa robotiikan koulutusmatkoja ryhmille.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Suomen Lasimuseo

Arts & Culture

Museon tilat ovat vanhassa lasitehtaassa. Akateemikko Tapio Wirkkala suunnitteli restauroinnin ja perusnäyttelyn. Perusnäyttely antaa käsitystä historian alkuajoista ja erilaisista lasinpuhallustekniikoista sekä suomalaisen lasiteollisuuden tuotteista 1700-luvulta tähän päivään asti. Suomalaisessa lasisuunnittelussa tunnetuimpia nimiä ovat Gunnel Nyman, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Nanny Still, Helena Tynell ja Tapio Wirkkala.

Riihimäen taidemuseo

Arts & Culture

Riihimäen taidemuseo on perustettu vuonna 1994. Taide- ja antiikkikauppias Pentti Wähäjärvi (1912-1999) mahdollisti perustamisen. Hän lahjoitti vaimonsa Tatjanan kanssa suuren kokoelmansa Riihimäen kaupungille. Kokoelmassa on mukana yli 2000 taideteosta ja taide-esinettä. Taide-esineiden pääkokoelma on posliinia ja keramiikkaa. Kokoelman lisäksi museo järjestää sekä kansallisia että ulkomaisia näyttelyitä kuvataiteen eri aloilla.

Suomen Metsästysmuseo

Arts & Culture

Museon päänäyttely johdattaa suomalaiseen erä-elämään ja sen progressiiviseen muutokseen metsästyksestä elinkeinona harrastukseksi. Sakon salissa on laaja kokoelma suomalaista aseteollisuutta. Safari-tilassa näkyy metsästysmuistoja eksoottisista safareista. Museo järjestää vuoden aikana myös monia tilapäisiä vaellus- ja ulkoiluaiheisia näyttelyitä.

Hyttikortteli

History & Architecture

Riihimäen lasi Oy aloitti toimintansa Riihimäellä vuonna 1910. Lasitehdas huolehti työntekijöidensä hyvinvoinnista monin tavoin. Yksi sen muodoista oli lasitehtaan ympärille rakennettu työntekijöiden asuinalue, Hyttikortteli. Asunnot puistomaisine ympäristöineen olivat aikoinaan arvokas lisä lasitehtaille ja heidän perheilleen. Nykyään kauniilla alueella voi vierailla myös pienissä lasistudioissa.

Tehtaanmyymälät

City Life

Riihimäellä on monia tehtaanmyymälöitä. Iittala Outletista saat Arabian keramiikkaa, Iittalan laseja ja Hackmanin aterimia. Joutsen Finland Oy myy untuvatakkeja ja tyynyjä. Havin tehtaanmyymälästä saat kynttilöitä, serviettejä ja kertakäyttöastioita. Suomen Lasimuseon kaupassa myydään lasiaiheista kirjallisuutta, postikortteja, lasiesineitä, koruja ja historiallisia jäljennöksiä sekä joulu- ja pääsiäiskoristeita lasista. Flow Cosmetics myy luonnonmukaisia tuotteita hyvistä raaka-aineista.