Rokuan kansallispuisto

Suomen ensimmäinen kohde UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa
Rokuan kansallispuisto on osa Rokua Geoparkia, joka on Suomen ensimmäinen kohde UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa. Kansallispuiston lisäksi Rokua Geoparkiin kuuluvat Oulujärven ja Oulujokilaakson alueet. Rokuan karulla hiekkamaalla ikivanhassa männikössä kulkevat perheen pienimmätkin jalalle mukavia polkuja. Hopeisten jäkälien peittämät dyynit kehystävät pieniä lampia, jotka kertovat jääkauden suuresta maanpinnan muotoja muokanneesta voimasta.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Patikointi

Outdoor & Sports

Rokuan kansallispuisto on mukavan pieni kävellen tutkittavaksi. Päiväretkeksi sopiva Pookin polku (5,3 km) kiertää kauniin Pitkäjärven ja kuljettaa komeassa vanhassa mäntymetsässä Pookivaaran huipulle. Reitti liittyy Rokuan alueen laajaan polkujen verkostoon. Polut tarjoavat niin helppoja kuin haastavia reittivalintoja. Rokuaa kiertävä Keisarinkierros (20,6 km) soveltuu yönyliretkelle ja yhdistää alueen tärkeimmät nähtävyydet, kuten Pookivaaran ja Syvyydenkaivon, joka on Suomen syvimpiä ja pinta-alaltaan laajin suppa.

Marjastus ja sienestys

Wildlife & Nature

Vaikka Rokuan kankaat ovat karuja, ne tuottavat maan antimia. Hyvinä vuosina niin marja- kuin sienisato on runsas. Puolukkaämpärillisen poimii silloin hetkessä, ja kopallinen herkkutatteja voi hyvin kertyä tuliaiseksi tunnin parin retkeltä.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Landscapes & Sceneries

Dyynit, supat (jääkauden sulamisvaiheessa hiekan sisään jääneiden jäälohkareiden synnyttämiä painanteita) ja harjunrinteet ovat erikoista katseltavaa. Paksut jäkäliköt luovat karuille, kumpuileville kankaille kauniin vaaleata loistetta. Pookivaaran päältä ja siellä olevasta Palovartijan tornista näkee, mitä jääkausi sai aikaan. Nuorten metsien keskellä kansallispuiston ikipetäjikkö näyttää, millaiseksi metsä kasvaa, kun se saa olla rauhassa.