Rymättylä

Osa Rengastietä
Rymättylässä matkailija pääsee nauttimaan saariston kauneudesta liikkuipa hän sitten autolla, pyörällä, moottoripyörällä tai veneellä. Maisemia voi ihailla myös Aaslan Karhuvuoren näköala- ja ilmavalvontatornista. Keskustassa sijaitsevat kaupat ja muut tavallisimmat palvelut. Kesälauantaisin keskustassa on torimyyntiä. Välillä voit virkistäytyä Kirkkolahden uimarannalla, jonka vieressä on myös leikkipaikka kiipeilytelineineen.

Rymättylä on saaristopitäjä, jonka historiaan liittyy keskeisesti nuottakalastus. Niinpä Rymättylän museossa esitellään paitsi rymättyläläistä talonpoikaista asumista yleensä myös erityisesti nuottakalastusta ja siihen kuuluvaa esineistöä. Museo sijaitsee entisen Maskulaisten talon vanhassa päärakennuksessa. Pihapiirissä ovat mm. tuulimylly, luhtirakennus, savusauna ja venevaja vanhoine rymättyläläisveneineen. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Röölän kulttuurisatama

Arts & Culture

Kulttuurisatama Röölässä nähtävyyksinä ovat Silliperinnekeskus Dikseli ja Myllymuseo. Rymättylässä kunnioitetaan perinneruoka silliä niin paljon, että sinne avattiin 17.6.2010 Silliperinnekeskus Dikseli. Sillinvalmistuksen perinteitä kunnioittavassa museossa on näytillä sillinvalmistuksen koko prosessi pyynnistä suolaukseen. Dikselissä on myös teatterikäyttöön soveltuva näyttämö, jota voi vuokrata.

Rymättylän harmaakirkko

History & Architecture

Rymättylän kirkko on omistettu apostoli Jaakob vanhemman nimelle ja muistolle. Kirkon vanhin osa on sakasti, joka on rakennettu 1300-luvun alkupuolella paikalla olleen puukirkon yhteyteen. Kivikirkko rakennettiin 1300-luvun lopulla tai 1400-luvun alussa. Kirkossa on kolme Jaakobin pyhiinvaellusaiheista veistosta. Niistä vanhin, alkuperäisin värein säilynyt, hieno 1350-luvun puuveistos tunnetaan nimellä Rymättylän hymyilevä Jaakko. Maalaukset ovat Suomessa keskiajan viimeiset, 1520-luvulla tehdyt.