Saariselkä

Vaeltajille arktinen tunturi
Tunturien ympäröimänä Saariselän ulkoilukeskus sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston ja Hammastunturin erämaa-alueen välissä. Saariselällä on runsaasti palveluja pienellä alueella. Et siis tarvitse välttämättä autoa siellä liikkumiseen. Talvella Saariselkä on pohjoisen unelma hiihtäjille ja laskettelijoille. Kesäaikaan vaeltajat, maastopyöräilijät ja melojat käyttävät kylää tukikohtanaan, josta he lähtevät vaelluksille ja retkille monipuoliseen ja mahtavaan kansallispuistoon sekä Ivalojoelle. Saariselän palvelut, kauniit tunturimaisemat ja kansallispuisto vaellusreitteineen ja tupineen houkuttelevat luonnonystäviä vierailemaan yhä uudelleen. Saariselältä käsin voit myös helposti vierailla vähän etelämmässä sijaitsevilla Laanilan kultareitillä, Kakslauttasessa ja Kiilopäällä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Urho Kekkosen kansallispuisto

Wildlife & Nature

Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto ulottuen Saariselältä aina Venäjän rajalle asti. Sen pohjoisosalle on ominaista karu ja koskematon erämaaluonto, jokilaaksot sekä tunturialue, jossa useiden tunturien laet kurottavat yli 500 metrin korkeuteen. Puiston alueella on Suomen tihein päivätupien, autiotupien ja leiriytymispaikkojen verkosto. Saariselältä ja Kiilopäältä alkavat teemalliset lähireitit sopivat päiväretkeilyyn, polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn.

Saariselän hiihto- ja urheilukeskus

Outdoor & Sports

Saariselän hiihto- ja urheilukeskus on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus. Sen kahdelle tunturille levittäytyvät rinteet tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja kaikentasoisille laskettelijoille ja lumilautailijoille. Kesällä 2019 keskukseen avattiin myös Bike Park, josta löytyy eri tasoisia alamäkipyöräilyratoja.

Kaunispää

Landscapes & Sceneries

Kaunispää on Saariselän tuntureista ehkä helpoiten tunnistettava. Tunturin 438 metriä korkea huippu on helposti saavutettavissa niin patikoiden tai hiihtäen kuin autolla tai hiihtohissillä. Urho Kekkosen kansallispuiston laidalla sijaitsevalta Kaunispäältä avautuu vaikuttava näköala yli kansallispuiston, Sompion luonnonpuiston ja Hammastunturia ympäröivän erämaan. Luonnonkaunis sijainti tarjoaa erinomaiset laskettelumahdollisuudet ja täältä löytyy myös Suomen pisin pulkkamäki.

Laanilan kultareitti

Outdoor & Sports

N. 8 kilometrin pituinen Laanilan kultareitti esittelee monipuolisesti Lapin kullankaivuun historiaa. Reitin voi kulkea joko jalkaisin tai maastopyörällä. Vaihtelevassa maastossa kulkevan myös aloitteleville vaeltajille ja maastopyöräilijoille sopivan reitin varrella voit tutustua kullankaivajien arkeen ja työhön. Reitin kohteilla on vaskoolin muotoon tehdyt informaatiotaulut ja sen läheisyydestä etsitään kultaa vielä tänä päivänäkin. Talviaikaan kultareitti on osa Kulmakurun hiihtoreittiä.

Ivalojoen Kultala

History & Architecture

1869 Ivalojoelle alkaneen kultaryntäyksen seurauksena Suomen valtio rakennutti Kultalan kullan kaivamisen ja kaupan valvontaan Ivalojoella. Täällä tarkastettiin kullankaivuuluvat, punnittiin kaikki kulta ja perittiin verot. Kultaryntäyksen aikana Kultalan kylässä asui satoja ihmisiä. Nykyään Ivalojoen Kultala on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, jonka rakennukset ovat suojelukohteita. Pihapiirissä sijaitsee museorakennusten lisäksi autiotupa ja varaustupa, joissa vaeltajat voivat yöpyä.