Saariselkä

Vaeltajille arktinen tunturi
Tunturien ympäröimänä Saariselän ulkoilukeskus sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston ja Hammastunturin erämaa-alueen välissä. Saariselällä on runsaasti palveluja pienellä alueella. Et siis tarvitse välttämättä autoa siellä liikkumiseen. Talvella Saariselkä on pohjoisen unelma hiihtäjille ja laskettelijoille. Kesäaikaan vaeltajat, maastopyöräilijät ja melojat käyttävät kylää tukikohtanaan, josta he lähtevät vaelluksille ja retkille monipuoliseen ja mahtavaan kansallispuistoon sekä Ivalojoelle. Saariselän palvelut, kauniit tunturimaisemat ja kansallispuisto vaellusreitteineen ja tupineen houkuttelevat luonnonystäviä vierailemaan yhä uudelleen. Saariselältä käsin voit myös helposti vierailla vähän etelämmässä sijaitsevilla Laanilan kultareitillä, Kakslauttasessa ja Kiilopäällä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Urho Kekkosen kansallispuisto

Wildlife & Nature

Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto ulottuen Saariselältä aina Venäjän rajalle asti. Sen pohjoisosalle on ominaista karu ja koskematon erämaaluonto, jokilaaksot sekä tunturialue, jossa useiden tunturien laet kurottavat yli 500 metrin korkeuteen. Puiston alueella on Suomen tihein päivätupien, autiotupien ja leiriytymispaikkojen verkosto. Saariselältä ja Kiilopäältä alkavat teemalliset lähireitit sopivat päiväretkeilyyn, polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn.

Saariselän hiihto- ja urheilukeskus

Outdoor & Sports

Saariselän hiihto- ja urheilukeskus on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus. Sen kahdelle tunturille levittäytyvät rinteet tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja kaikentasoisille laskettelijoille ja lumilautailijoille. Kesällä 2019 keskukseen avattiin myös Bike Park, josta löytyy eri tasoisia alamäkipyöräilyratoja.

Kaunispää

Landscapes & Sceneries

Kaunispää on Saariselän tuntureista ehkä helpoiten tunnistettava. Tunturin 438 metriä korkea huippu on helposti saavutettavissa niin patikoiden tai hiihtäen kuin autolla tai hiihtohissillä. Urho Kekkosen kansallispuiston laidalla sijaitsevalta Kaunispäältä avautuu vaikuttava näköala yli kansallispuiston, Sompion luonnonpuiston ja Hammastunturia ympäröivän erämaan. Luonnonkaunis sijainti tarjoaa erinomaiset laskettelumahdollisuudet ja täältä löytyy myös Suomen pisin pulkkamäki.

Laanilan kultareitti

Outdoor & Sports

N. 8 kilometrin pituinen Laanilan kultareitti esittelee monipuolisesti Lapin kullankaivuun historiaa. Reitin voi kulkea joko jalkaisin tai maastopyörällä. Vaihtelevassa maastossa kulkevan myös aloitteleville vaeltajille ja maastopyöräilijoille sopivan reitin varrella voit tutustua kullankaivajien arkeen ja työhön. Reitin kohteilla on vaskoolin muotoon tehdyt informaatiotaulut ja sen läheisyydestä etsitään kultaa vielä tänä päivänäkin. Talviaikaan kultareitti on osa Kulmakurun hiihtoreittiä.

Ivalojoen Kultala

History & Architecture

1869 Ivalojoelle alkaneen kultaryntäyksen seurauksena Suomen valtio rakennutti Kultalan kullan kaivamisen ja kaupan valvontaan Ivalojoella. Täällä tarkastettiin kullankaivuuluvat, punnittiin kaikki kulta ja perittiin verot. Kultaryntäyksen aikana Kultalan kylässä asui satoja ihmisiä. Nykyään Ivalojoen Kultala on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, jonka rakennukset ovat suojelukohteita. Pihapiirissä sijaitsee museorakennusten lisäksi autiotupa ja varaustupa, joissa vaeltajat voivat yöpyä.

Ehkäpä se Lapin perinteisin road trip suuntaa Rovaniemeltä nelostietä pohjoiseen kohti Nordkappia. Tällä kertaa reissu tehdään kokonaan Suomen puolella eteläisestä Lapista aina Utsjoen ja Tenon jylhiin tunturimaisemiin. Mukavina yöpymispaikkoina matkalla toimivat Saariselkä, Utsjoki ja Inari. Matkalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota Lapin vaihtuviin maisemiin sekä paikalliseen kulttuuriin. Rovaniemellä Arktikum ja Inarissa Siida johdattavat matkaajan pohjoisen ja Saamenmaan asioihin.

Lapin pääkaupungista Suomen pohjoisimpaan kuntaan!

3 - 7 päivää

Kullan historia on voimakas Inari-Saariselän matkailualueella. Aloita matkasi tutustumalla kullan historiaan kotimaisessa ja kansainvälisessä kulttuurissa maailman ainoassa kansainvälisessä Kultamuseossa Tankavaarassa.

Kullan kimallusta pohjoisimmassa Lapissa

2 - 4 päivää

Mitä tarkoittaa Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa? Se tarkoittaa kattavaa merkittyä ja huollettua reittiverkostoa ympäri vuoden. Se tarkoittaa loputonta määrää koskematonta luontoa, jossa olet täysin yhtä luonnon kanssa. Kuljet luonnon tahtiin lempiharrastuksesi kanssa tai löydät luontoyhteyden uudelleen tai koet sen ensi kertaa. Eräilet turvallisesti palveluiden läheisyydessä oppaan ohjauksella tai kuljet tunteja tai päiviä näkemättä ketään muuta paitsi pohjoisimman Lapin eläimiä ja muuttuvaa kasvillisuutta, sekä maisemaa.

Kansallispuistoissa ja erämailla

5 - 7 päivää

Inari-Saariselkä alueelta löydät Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, Kevon luonnonpuiston, kuusi erämaa-aluetta ja Inarin retkeilyalueen. Yksistään Saariselällä on 200 km merkittyjä patikkapolkuja retkeilijöiden käyttöön. Tutustu alueen kansallispuistoihin sekä luontokohteisiin Suomen pohjoisimmalla roadtripillä.

Suomen pohjoisin roadtrip

6 - 9 päivää