Salla

Keskellä ei mitään
Salla on ekologinen ja vastuullinen matkakohde, onhan ekologisuus luonnolle elintärkeää - ilman luontoa ei ole hyvinvointia. Täällä halutaan huolehtia siitä että puhtaan luonnon mittaamattomasta arvosta pääsevät nauttiman myös jälkipolvet. Sallan matkailu nojaa lähes kokonaan luontoon. Oleskelu raikkaassa luonnossa antaa merkityksellisiä kokemuksia ja sisäistä vahvuutta. Puhdas luonto myös maistuu ja tuntuu hyvältä: marjat, sienet, puhdas vesi, riista ja hyötykasvit ovat aina olleet elämän välttämättömiä ainesosia Sallassa.

Alueen merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä ovat Oulangan kansallispuisto Sallan eteläosassa sekä Tuntsan erämaa-alue pohjoisosassa. Tuntsan erämaa-aluetta pidetään yhtenä Euroopan hienoimmista vaelluskohteista. Sen kauneutta parhaimmillaan voi ihailla erämaan halki kulkevalla UKK-retkeilyreitillä.

Salla tunnetaan myös sotahistoriastaan. Kunnan alueelta löytyy useita talvisodan sotamuistomerkkejä ja -alueita. Sota jätti arpensa myös luontoon, josta löytyy edelleen juoksuhautoja ja sotatarvikkeita. N. 1200 km mittainen salpalinja rakennettiin vuosina 1940-1941 itärajan puolustamiseksi. Osia siitä voit nähdä Sallan keskustassa ja Aholanvaarassa.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Oulangan kansallispuisto

Wildlife & Nature

Oulangan kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista vaelluskohteista ja se on ollut virkistyskäytössä jo 1930-luvulta lähtien. Legendaarinen 82 kilometriä pitkä Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. Henkeäsalpaavien maisemiensa ansiosta sen suosio säilyy vuodesta toiseen. Aloittelevalle vaeltajalle sekä Sallan että Kuusamon alueelle levittäytyvästä kansallispuistosta löytyy myös lyhyempiä 5-12 kilometrin pituisia päiväreittejä.

Tuntsan erämaa-alue

Landscapes & Sceneries

Tuntsan erämaa-alue Sallan pohjoisosassa levittäytyy Venäjän rajalle asti. Tuntsa on suosittua telttailu-, kalastus- ja metsästysaluetta. UKK-retkeilyreitti kulkee Tuntsan erämaa-alueen halki ja sitä pitkin alueeseen onkin helppo tutustua. UKK-reitti antaa erinomaiset mahdollisuudet tutustua myös alueen luontoon ja Tuntsan erämaahan - mm. laajoihin metsäpaloalueisiin - laajemmin. Tuntsan erämaa-alue sopii mainiosti myös omien polkujen kulkijoille, jotka eivät etsi valmiita reittejä, vaan kaipaavat aitoa luonnonrauhaa.

Sotamuistomerkit ja -kohteet

History & Architecture

Salla menetti sodassa vuonna 1944 lähes puolet pinta-alastaan Neuvostoliitolle. Laajan kunnan alueella on useita sotamuistomerkkejä ja -alueita, jotka kertovat Sallan historiasta. Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museo tuo menneet vaiheet nykypäivään näyttelynsä ja opastettujen kierrostensa kautta.

Laskettelua Sallassa

Outdoor & Sports

Salla lumoaa jokaisen kävijän upeilla lumi- ja tunturimaisemillaan. Sallassa voit lasketella merkityissä rinteissä sekä metsälaskualueella. Jos taas haluat nauttia luonnosta rauhallisempien aktiviteettien parissa voit hiihtää tai kokeilla lumikenkäilyä kauniissa maisemissa.