Sotkamo

Luonnetta luonnostaan
Sotkamon maisemia hallitsevat kauniit vaarat ja upeat järvet. Keskellä kirkonkylää sijaitsee usean kilometrin pituinen hiekkaranta, Hiukan hiekat elämysvaloineen ja Hiukan pesäpallostadion, Marjex Stadion, jolla Sotkamon Jymy pelaa menestyksekkäät kotiottelunsa. Sotkamon kylällä on hieno valikoima pieniä putiikkeja sekä kahviloita ja muita palveluita. Vuokatin vaarajonon kupeessa on monipuolinen Vuokatin matkailukeskus, jossa riittää tekemistä ympäri vuoden golfista maastopyöräilyyn ja hiihdosta kiipeilyyn.

Luontokokemusta voi vahvistaa opastetuilla luontopoluilla ja reiteillä tai piipahtaa kansallispuistossa. Sotkamon matkailutarjontaa täydentävät Hiidenportin kansallispuisto noin 50 minuutin ajomatkan päässä sekä Tiilikkajärven kansallispuisto noin tunnin ajomatkan päässä Sotkamosta. Hiidenportin kansallispuistossa on opastettuja reittejä, pitkospuita ja vaihtelevaa maastoa kivilouhikoista suomaisemiin. Tiilikkajärven kansallispuistossa on helppokulkuisia opastettuja reittejä, suomaisemia sekä upea hiekkaranta, Venäjänhiekat. Jylhä Hiidenportin rotkolaakso ja Venäjänhiekat, ovat upeita luonnon muovaamia kokemisen arvoisia paikkoja.

Yhteistyössä Vuokatin matkailukeskuksen kanssa, toivotamme teidät tervetulleiksi Sotkamoon!

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Marjex Stadion

Outdoor & Sports

Marjex Stadion sijaitsee Sotkamon Hiukassa ja on yksi legendaarisimmista pesäpallopyhätöistä Suomessa. Ellei vaikutusta tee hulppeat puitteet ja stadionalueesta huokuva vuosien menestys, sulaa sydän viimeistään katsomon lehtereille noustessa. Stadionilta avautuva satumainen maisema aurinkoa kimmeltävälle Sapsojärvelle ja sen takana siintävälle Vuokatin vaarajonolle saa katseen vangittua pidemmäksikin toviksi – tai ainakin siihen asti, kunnes peli vihelletään käyntiin ja pelaajat tekevät juoksuja kannattajien hurratessa!

Huovishuone

Arts & Culture

Sotkamon Niemelässä sijaitseva Huovishuone esittelee tunnetun sotkamolaisen kirjailijan Veikko Huovisen työ- ja elinympäristöä, tuotantoa ja niiden taustoja. Museossa on näköisreplika Huovisen työhuoneesta sekä Veikon omistamaa esineistöä kuten kirjoituskone, kalastuspäiväkirja ja onkivapa. Huovishuoneella vieraillessa voi kuvitella kuinka Huovinen istui työpöytänsä ääressä, kuinka kirjoituskoneen napse täytti työhuoneen ja ikkunasta siintävä maisema innoitti kirjailijaa tekstiensä parissa.

Sotkamon kirkko

History & Architecture

Sotkamon nykyinen kirkko, joka sijaitsee aivan keskustan tuntumassa Sotkamojärven rannalla, on järjestyksessään viides. Arkkitehti Oldenburgin suunnittelema puukirkko rakennettiin nälkävuosina 1860-luvun lopulla. Alttaritaulun on maalannut S. Falkman. Kirkkoon osui talvisodan aikana vuonna 1940 kaksi lentokoneesta pudotettua pommia. Toinen pommeista räjähti särkien 60 ikkunaruutua ja vioittaen alttaritaulua. Kirkon tyylisuunta on määritelty myöhäisemmäksi renesanssikirkoksi, johon liittyi uusgoottilaisia, jykevyyttä korostavia yksityiskohtia.

Hiukan hiekat

Beach

Sotkamon Hiukka on upean uimarannan lisäksi luonnonnähtävyys hiekkaharjuineen. Hiukan uimaranta sopii hyvin koko perheen uimapaikaksi. Sapsojärven ranta on matala ja pohja miellyttävä. Hiukassa palvelee kesäisin kahvio. Ranta-alueella on rantalentopallokenttiä ja kauempana harjujen katveessa tenniskenttä. Lisäksi uimarannalta lähtee pururatoja ja luontopolku. Talvisin pururadoille ajetaan Hiukan ladut, joille pääsee Vuokatista jäälatua pitkin. Hiukanharjun rinteeseen asennetut valot luovat upeaa tunnelmaa pimeän tullen.