Suomussalmi

Portti Hossan kansallispuistoon
Suomussalmi sijaitsee Kainuun maakunnassa Itä-Suomessa, lähellä Venäjän rajaa. Taianomaiset puiset harjut, merkatut luontopolut sekä neljä selkeää vuodenaikaa tekevät alueesta erityisen. Talvi on Suomussalmella edelleen runsasluminen. Aktiviteettitarjontaa löytyy joka lähtöön; historiasta ulkoilma aktiviteetteihin tai kulttuuritapahtumiin.

Tärkeimmät luontokohteet ovat Hossan kansallispuisto, Martinselkosen luonnonsuojelualue ja eräkeskus sekä Yli-Vuokin virkistysalue. Talviaikaan Suomussalmi tarjoaa mahtavat puitteet murtomaahiihtoon. Hyvin hoidetut ja valaistut hiihtoladut löytyvät keskustan läheisyydessä sijaitsevasta Haverisen hiihtokeskuksesta. Keskukseen voi hiihtää suoraan keskusta kulkevaa valaistua yhdyslatua pitkin. Vauhdin hurmaa kaipaaville moottorikelkkareittejä löytyy 530 kilometrin verran.

Vuonna 2014 täysin uudistunut Raatteen Portin näyttely esittelee talvisodan historiaa. Museotilaa on yli 300 neliötä ja kokonaisuudessaan Raatteen portin ympäristön musealue on 60 hehtaaria. Nähtävillä on sodanaikaista raskasta kalustoa kuten Raatteen tien taistelussa mukana ollut venäläinen panssarivaunu. Museossa järjestetään vuosittain useita talvisotaan liittyviä taphatumia.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Hossan kansallipuisto

Landscapes & Sceneries

Hossan taianomainen luonto lumoaa jokaisen kävijän: mäntymetsien lävitse mutkittelevat polut kutsuvat sinut vaeltamaan ja pyöräilemään, kirkasvetiset järvet melomaan ja kalastamaan. Julma-Ökyn ja Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset vievät ajassa taaksepäin shahamanismin maailmaan.

Karhujen katselu

Wildlife & Nature

Suomen kansalliseläin karhu on Euroopan suurin petoeläin. Suomessa karhujen lukumäärä on 800-1000 yksilön välillä ja suurin osa karhuista elää Itä-Suomen ja Lapin seudulla. Karhun tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä haju- ja kuuloaisti. Vaikka karhut eivät näe kovin hyvin, pystyvät ne havaitsemaan liikkeen erittäin helposti. Hyödyntäen aistejaan karhut välttelevät ihmistä niin paljon kuin mahdollista, siksi karhun näkeminen sen luonnollisessa elinympäristössä onkin hyvin harvinaista.

Talvisotamuseo

History & Architecture

Talvisotanäyttely kertoo Suomussalmesta ennen talvisotaa, evakkoonlähdöstä, kylmän talven vaikutuksista sodassa, puna-armeijan kohtalonhetkistä, Suomelle kallisarvoisesta sotasaaliista Raatteen tieltä sekä olosuhteista sodan jälkeen.

Soiva metsä

Landscapes & Sceneries

Soiva Metsä on ainutlaatuinen metsään rakennettu suurikokoisten soitinten näyttely. Näyttely yhdistää kekseliäästi luonnon, taiteen ja musiikin. Soiva Metsä soveltuu koko perheen retkikohteeksi. Noin kolme kilometriä Suomussalmalta, Kaunisniemen harjulla sijaitseva alue on noin hehtaarin kokoinen. Soiva Metsään on mahdollista kulkea myös pyörätuolilla.

Hiljainen kansa

Landscapes & Sceneries

Hiljainen kansa tervehtii Valtatie 5:n matkustajia. Nämä variksenpelättimen kaltaiset hahmot rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988 tanssija-koreografi Reijo Kelan toimesta. Paikallinen nuorten työpaja vaatettaa kansan kahdesti vuodessa.