Taivalkoski

Aitoa kiireettömyyttä
Taivalkoski sijaitsee Lapin rajamailla, eteläisimmällä tunturialueella ja neljän kansallispuiston ympäröimänä. Suuri osa Syötteen kansallispuistosta sijaitsee Taivalkoskella, kuten sen korkein kohta Pyhitystunturi. Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistot ovat helposti tavoitettavissa päiväretkillä. Taivalkoskella sijaitsee myös kalaisa Kylmäluoman retkeilyalue. Pitäjän halki virtaava Iijoki tarjoaa jylhiä vesiretkeilyreittejä.

Talvisin Taivalkoski on lumivarma matkakohde ja tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia rentoutumiseen ja virkistäytymiseen. Koe vauhdin hurmaa moottorikelkkasafarilla, ihastu huskien tarjoamaan rekikyytiin, vieraile historiallisella porotilalla ja nauti laskettelusta, lumilautailusta ja maastohiihdosta Taivalvaaran hiihtokeskuksessa.

Taivalkoski tarjoaa myös kulttuurielämyksiä. Tutustu Kalle Päätalon töihin ja vaihtuviin näyttelyihin Päätalo-instituutissa. Päätalon lapsuudenkoti Kallioniemi toimii kotiseutumuseona, jossa voit tutustua paikallisten ihmisten elämään ennen vanhaan. Vuosittain järjestettävä Päätaloviikko kokoaa kulttuurinnälkäiset Taivalkoskelle kuuntelemaan, kun tarinat sinkoilevat ja legendat elävät.

Suomen vanhimmassa kaupassa ostoksia on tehty niin ruplilla, markoilla, euroilla kuin oravannahoillakin. Nykyään kauppaa tehdään lähinnä erilaisten korttien ja verkkopankkien kautta, mutta Jalavan kaupan historiallinen tunnelma on yhä ennallaan. Taivalkosken keskustasta löytyvät myös vierailun arvoiset Tuhansien tarinoiden Taivalkoski -kulttuuripolku ja Yli ajan -taidesilta. Kenttäradan leiri- ja asemapaikoilla voit katsoa taaksepäin toiseen maailmansotaan.

Taivalkoskella toimii myös kaksi vireää kesäteatteria, Herkonmäki keskustassa ja Pölkky-teatteri Jokijärvellä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Taivalvaaran hiihtokeskus

Outdoor & Sports

Taivalkosken perinteinen talviurheilukeskus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet lasketteluun ja lumilautailuun. Taivalvaara on pieni hiihtokeskus, josta löytyy monipuolisia ja hyvin hoidettuja rinteitä helpoista sinisistä rinteistä haastavaan mustaan hoitamattomaan rinteeseen. Keskuksessa on myös lasten rinne. Lumen varastointi alkutalvea varten mahdollistaa pitkän hiihtokauden myöhäiseen kevääseen saakka.

Syötteen kansallispuisto

Wildlife & Nature

Syötteen kansallispuistosta löytyy merkittyjä retkeilyreittejä yhteensä yli 120 kilometriä. Kansallispuiston lumiset tykkykuusimaisemat houkuttelevat hiihtäjiä talvella. Osa vaarojen ja laaksojen läpi kulkevista maastopyöräreiteistä on kuljettavissa vuoden ympäri. Merkittyjä reittejä on myös talvella lumikengillä tai kesällä kanootilla liikkuville. Puiston lukuisista patikointireiteistä (1-38 km) löytyy kaikenikäisille ja -tasoisille retkeilijöille sopiva vaihtoehto.

Hossan kansallipuisto

Landscapes & Sceneries

Hossan taianomainen luonto lumoaa jokaisen kävijän: mäntymetsien lävitse mutkittelevat polut kutsuvat sinut vaeltamaan ja pyöräilemään, kirkasvetiset järvet melomaan ja kalastamaan. Julma-Ökyn ja Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset vievät ajassa taaksepäin shahamanismin maailmaan.

Moottorikelkkailu

Outdoor & Sports

Koe vauhdin hurmaa ja huikeita kokemuksia Taivalkosken hyvin huolletuilla kelkkareiteillä. Laajaa reittiverkostoa pitkin pääset mm. Syötteelle, Hossaan, Posiolle ja Rukalle. Voit osallistua ohjatulle kelkkasafarille tai tehdä itsenäisen retken, mikäli sinulla on jo kokemusta moottorikelkkailusta.

Maastohiihto

Outdoor & Sports

Taivalkoskella on mahtavat hiihtomahdollisuudet, hyvin hoidetut ladut ja vaihtelevat maastot upeilla maisemilla. Hiihtokausi on Koillismaalla tunnetusti pitkä: ensi lumille päästään jo marraskuun alkupuolella ja hiihtokelejä riittää aina huhtikuun loppupuolelle saakka.