Teijon Kansallispuisto

Koe kirkkaat järvet ja lumoavat metsäpolut
Teijon kansallispuistossa kohtaavat luonnonrauha tyynine järvineen ja rauhaisine metsineen sekä historiallisten ruukkikylien nykyelämä ja käsityöläisperinteet. Ruukkikylistä pääset suoraan kansallispuiston meri-, järvi- ja suomaisemiin patikoimaan, melomaan ja kalastamaan. Teijosta nautit jo päiväretkellä, mutta tähtitaivaan alla tai ruukkikylien viehättävissä majoituspaikoissa yöpyminen kruunaa kokemuksen.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Patikointi

Landscapes & Sceneries

Nauti Teijon maisemista omatoimisesti tai opastetusti. Merkittyjä polkuja on noin 50 kilometriä. Matildanjärven (0,6 km Kariholman pysäköintialueelta) ja Jeturkastin pirunpellon (0,7 km Jeturkastin pysäköintialueelta) maisemaa pääsevät ihailemaan myös liikuntaesteiset. Lapsiperheille sopivia 1,5 - 5,5 kilometrin pituisia reittejä lähtee Matildanjärveltä. Vaativammilla 10-20 kilometrin pituisilla reiteillä matkalle osuu mäntymetsien ja suo- ja järvimaisemien lisäksi puroja ja kallioiden ylityksiä.

Kalastus

Wildlife & Nature

Matildanjärvi on yksi Metsähallituksen erityiskalastuskohteista, jonne istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta. Kohdekohtaista kalastuslupaa edellytetään kaikenlaiseen kalastukseen Matildanjärvellä. Viehekalastus edellyttää myös kalastonhoitomaksun maksamista 18-64 vuotiailta (www.eraluvat.fi). Veneen tai kanootin kalastusretkillesi voit vuokrata luontokeskukselta. Matildanjärvi soveltuu myös liikuntaesteisten kalastuskohteeksi.

Pyöräily

Outdoor & Sports

35 kilometrin merkitty pyöräilyreitti alkaa Salosta, kulkee läpi Teijon kansallispuiston ja päättyy Kemiön Strömmaan. Teijon reitit soveltuvat erinomaisesti maastopyöräilyyn. Maaston korkeusvaihtelut tarjoavat riittävästi haastetta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkujat. Alueella on myös runsaasti ajoneuvoliikenteeltä suljettuja metsäteitä, joita pitkin pääsee kulkemaan tavallisella pyörällä.

Suunnistus

Outdoor & Sports

Lapsiperheille suunnattu kiintorastirata (2-3 km, 10 kiintorastia) kiertää Matildanjärven lähimaastossa. Rastiliput löydetään kartan ja kompassin avulla. Karttoja on myynnissä Teijon luontokeskuksessa ja kompasseja saa myös lainaan luontokeskuksen infosta. Haastavampi kiintorastirata (5-6 km, 10 kiintorastia) kulkee Matildan kylän eteläpuolella korkeuseroiltaan vaihtelevassa maastossa. Reitillä voi hyödyntää metsäpolkuja, mutta merkittyjä retkeilyreittejä ei radalla ole.

Mathildedalin ruukkikylä

History & Architecture

Teijon kansallispuiston kupeessa sijaitsee Mathildedalin eläväinen ruukkikylä. Lumoava kylämiljöö koostuu punamultataloista, ruukkirakennuksista, historiasta, putiikeista, uniikeista makuelämyksistä, käsityötuotteista joita ei löydy muualta sekä upeasta luonnosta. Kylä sijaitsee kirkasvetisen Matildajärven ja meran rannalla. Eloisa kylä isännöi lukuisia konsertteja, taidenäyttelyitä, teatteriesityksiä, erilaisia tapahtumia ja festivaaleja läpi vuoden.