Turku

Tervetuloa Turkuun - Suomen vanhimpaan kaupunkiin ja edelliseen pääkaupunkiin.
Turku on Suomen vanhin kaupunki ja yksi vanhimmista koko Pohjoismaiden alueella.

Turku syntyi Aurajoen suulle jo ennen 1200-lukua. Kaupungin perustamisvuotena pidetään vuotta 1229, jolloin paavi Gregorius IX mainitsee bullassaan ensimmäistä kertaa kaupungin nimeltä Aboa. Turku oli pitkään Suomen merkittävin asutuskeskus, maan epävirallinen pääkaupunki vuosina 1809–1812 ja 1840-luvulle saakka Suomen suurin kaupunki. Turku on yhä alueensa paikallishallinnollinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus.

Aurajoen ranta on Turun sydän. Kesäisin jokiranta on eläväinen ja ihmiset kerääntyvät sinne nauttimaan ravintoloiden ja kahviloiden palveluista sekä fiilistelemään musiikista, joka kuuluu jokilaivoilta. Jokirannasta pääset lähtemään myös risteilyille saaristoon. Jokirannan varrella voit vierailla Turun linnassa, Turun Tuomiokirkossa, Aboa Vetus & Ars Nova -museossa tai poiketa idyllisessä Qwenselin talossa.

Turku tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille ja jokaiseen makuun - on kulttuuria, taidetta, historiaa, luontoelämyksiä sekä lapsiperheille soveltuvia aktiviteetteja.


Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Turun linna

History & Architecture

Turun linna on yli 700 vuotta vanha historiallinen monumentti. Se on rakennettu Aurajoen rannalla 1280-luvulla. Sen graniittikiviseinät pitävät sisällään ison palan historiaa Suomesta, Ruotsista sekä muista Pohjoismaista.

Turun Tuomiokirkko

History & Architecture

Turun tuomiokirkko sijaitsee Unikankareen kukkulalla, Aurajoen varrella. Paikka on myös Suomen kansallispyhäkkö. Tuomiokirkko on omistettu Neitsyt Marialle ja Suomen ensimmäiselle piipalle, Pyhälle Henrikille. Tuomiokirkko on vihitty käyttöön ilmeisesti 1300-luvun alussa. Turun Tuomiokirkko on yksi arvokkaimmista historiallisista monumenteista, ja jokainen osa siitä heijastuu Suomen historiaan.

Aboa Vetus Ars Nova

History & Architecture

Aboa Vetus Ars Nova on arkeologian ja nykytaiteen museo keskellä Turkua. Suomen ainoa arkeologinen museo kutsuu maan alta esiin kaivettuun vanhaan Turkuun. Museon taidenäyttelyt esittelevät ajankohtaisia nykytaiteilijoita sekä museon taidekokoelmaa.

Ruissalo

Wildlife & Nature

Ruissalon saaren tammimetsiköissä elää muualla Suomessa harvinaisia eläin-, sieni- ja kasvilajeja. 1800–luvun puolivälin jälkeen rakennetut idylliset huvilat luovat omaleimaisen tunnelman. Saarelta löytyy leirintäalue, hotelli ja aamiaismajoitusta sekä lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Hyvin hoidetut polut ja reitit kutsuvat tutustumaan saaren ainutlaatuiseen luontoon ja historiaan. Saarelle pääsee autolla siltaa pitkin tai vesibussilla.

Forum Marinium ja Suomen Joutsen

History & Architecture

Forum Marinum on merenkulun valtakunnallinen vastuumuseo, merivoimien museo ja monipuolinen vierailukohde koko perheelle! Historiallinen tieto ja ajanmukainen taito luovat pohjan modernille merikeskukselle, jonka ainutkertaiset puitteet, laadukkaat palvelut ja kiinnostavat sisällöt tekevät Forum Marinumista todellisen merisieluisten olohuoneen. Suomen Joutsen- laiva valmistui Saint-Nazairessa vuonna 1902 ja kuului Ranskan valtion tukemaan rahtialussarjaan.

Mielenkiintoinen tapa päästä lähelle saaristoa, merituulen tuoksuihin ja auringon säteiden hellittäväksi on ottaa alle fillari ja suunnata Pienelle Rengastielle. Tämä reitti on hieman yli 100 kilometrin mittainen ja sen voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, esimerkiksi Naantalista Seilin saaren kautta Nauvoon ja Turun halki aina takaisin Naantaliin. Matkan varrella kannattaa pysähtyä herkuttelemaan vaikkapa idyllisessä Naantalin vanhassa kaupungissa. Reitti on tehtävissä toukokuun puolesta välistä elokuun loppuun. Saatavuus 29.08.2021 asti.

Saariston Pieni Rengastie Pyöräillen

2 - 5 päivää

Pääset kokemaan monipuolisen saaristoluonnon sekä kaupunkikulttuuria meren sylissä. Voit yhdistää yhden kohteen kaupunkielämykset ja toisen luonnonrauhaa tarjoavat paikat. Jokaisesta kohteesta löytyy paikallisia herkkuja tarjoavia ravintoloita ja kahviloita, joissa kannattaa vierailla. Turusta löytyy monia saariston merenkulun kulttuuria ja historiaa esittelevää paikkaa, kuten myös Raumalta.

Merellisiä Elämyksiä Suomen Saaristossa

3 - 6 päivää

Nauti perinteikkäästä joulunajan ohjelmasta Turussa, Suomen joulupääkaupungissa. Joulurauhan julistamisen Vanhalla Suurtorilla lisäksi kaupungista löytyy upeita ravintoloita joulupöytineen ja kahviloita kakkuineen. Monet kaupat laittavat joulun alla parastaan ja paikalliset pikkupuodit luovat tunnelmaa. Vanhan Suurtorin perinteiset joulumarkkinat ovat yksi kohokohdista. Naantalissa taas pääset hieman rauhallisemman joulunvieton makuun. Vanhan kaupungin upeasti valaistut puutalot ja kaupat luovat tunnelmaa pimeneviin päiviin.

Turku ja Naantali Joulu Staycation

2 - 4 päivää

Saariston rengastie tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Turun saaristoon. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Rengastie kulkee Paraisten kaikkien pääsaarten läpi. Jokainen saari on ainutlaatuinen ja kesäisin täällä on tarjolla monipuolista palvelua. Saariston rengastie on mukava tapa tutustua saaristoon. Voit itse valita, kuinka liikut saaristoalueella: veneellä, pyörällä, moottoripyörällä, autolla, bussilla tai vaeltamalla.

Saariston rengastie pyöräillen

2 - 5 Päivää

Yhteistyössä Hungry for Finlandin kanssa, olemme rakentaneet maukkaan matkan Turun saaristoon. Aloita matkasi Porista ja tutustu saariston viehättäviin kyliin ja kaupunkeihin. Etenkin Turku ja Naantali tunnetaan ruokakaupunkeina!

Ruokamatka Turun saaristoon

2 - 4 päivää

Kävely vanhojen puutalojen keskellä on kuin astuisi satumaailmaan: värikkäät rakennukset, koristeelliset julkisivut, mukulakivikadut luovat tunnelmaa, joka huokuu mennyttä aikaa. Suomen lounaisrannikon vanhoissa puutalokaupungeissa löydät monia ravintoloita, kahviloita, putiikkeja ja museoita. Suurin osa puutalokaupungeista on rakennettu 1700–1800-luvuilla. Alueista pidetään hyvää huolta, mikä takaa sen, että pääsemme jatkossakin ihastelemaan näitä uniikkeja ja historiallisia kohteita.

Vanhat Puutalokaupungit kierros

3 - 5 päivää