Urho Kekkosen kansallispuisto

Erämaiden legenda
Kuule laajojen kairojen ja tuntureiden kutsu ja koe Suomen toiseksi suurin kansallispuisto joko vaeltaen tai hiihtäen. Urho Kekkosen kansallispuisto levittäytyy Saariselältä itään läpi Lapin erämaan aina Venäjän rajalle asti. Reittien varrelta löytyy laaja autio- ja varaustupaverkosto. Kansallispuiston alueella sijaitsee myös kaikille suomalaisille tuttu joulupukin koti, mystinen Korvatunturi. Täällä koet kesällä yöttömän yön ja talvella taivaan valaisevat revontulet.

Urho Kekkosen kansallispuistoon voit lähteä vaeltamaan mm. Saariselältä, Tankavaarasta, Kiilopäältä, Aittajärveltä tai Raja-Joosepista. Saariselältä ja Kiilopäältä lähtevät teemalliset Tunturiin-lähireitit sopivat hyvin päiväretkikohteiksi. Haastavammat maisemalliset Kairaan-erämaareitit tarjoavat kokeneille ja suunnistustaitoisille retkeilijöille useamman päivän pituisia vaellusretkiä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Vaellus

Outdoor & Sports

Urho Kekkosen kansallispuiston laajoja erämaa-alueita voit tutkia talvisin hiihtäen ja sulan maan aikana jalkaisin. Päivävaellusreitit sopivat myös aloittelijoille, mutta merkittyjen reittien ulkopuolella liikkuminen sopii vain kokeneille vaeltajille ja vaatii erä- ja suunnistustaitoja. Talvisin paksu lumipeite lisää vaativuusastetta. Kartta ja kompassi ovat välttämättömät, koska GPS-laitteet eivät ole aina luotettavia erämaassa. Yöpyä voit kansallispuiston lukuisissa autio- ja varaustuvissa, jotka sijaitsevat päivämatkan päässä toisistaan.

Hiihto

Outdoor & Sports

Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä sijaitseva latuverkosto houkuttelee hiihtoretkille. Alueella on yhteensä n. 200 kilometrin latuverkosto, josta 70 kilometriä sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston alueella. Käytössä olevien latujen määrä riippuu lumitilanteesta, joka yleensä on parhaimmillaan alkukeväästä.

Nähtävyydet ja näköalat

Landscapes & Sceneries

Vaella puiston keskiosassa sijaitsevalle Luirojärvelle, lumoavaan Paratiisikuruun, Vongoivan räystäälle tai Sokostille, alueen korkeimmalle tunturille, joka kohoaa kansallispuiston itäosassa. Vieraile kirkasvetisessä Suomujokilaaksossa tai Venäjän rajavyöhykkeellä sijaitsevalla Korvatunturilla. Alueen kulttuuriperintöön voit tutustua mm. kansallispuiston pohjoisosan kolttakentillä tai Venäjän rajan tuntumassa Raja-Joosepin asuinkentällä.

Patikointi

Outdoor & Sports

Urho Kekkosen kansallispuiston luonnosta voit nauttia myös merkityillä reiteillä kävellen. Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen alueen 200 kilometrin patikkareitistö, josta 70 kilometriä on Urho Kekkosen kansallispuiston alueella, sopii hyvin päiväretkeilyyn. Päivän aikana voit levähtää ja nauttia eväitä polttopuilla varustelluilla päivätuvilla ja laavuilla.