Utsjoki

Koe upea luonto sekä eläväinen, luontoa vaaliva saamelaiskulttuuri
Utsjoen rauhallinen elämäntyyli karkoittaa arjen kiireet. Utsjoen kirkonkylässä voit tutustua historiallisesti merkittäviin Utsjoen kirkkoon, pappilaan ja kirkkotupiin sekä vanhaan hautausmaahan. Tenojoki kuuluu Euroopan tärkeimpiin lohijokiin. Mainioita kalastuspaikkoja löytyy kylältä sekä ylä- että alavirtaan. Talvisin lähituntureiden taimen- ja rautuvedet houkuttelevat pilkkijöitä.

Utsjoen laajat erämaa-alueet ovat ulkoilijan paratiisi. Tunturierämaat kutsuvat retkeilijöitä tutustumaan alueen elämään ja nauttimaan maisemista. Vain kivenheiton päästä Utsjoen keskustasta lähtevä 3,8 km pitkä Ellinpolku sopii päiväretkikohteeksi. Kevon kanjoni tarjoaa kokeneille vaeltajille vaativan, mutta unohtumattoman elämyksen.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Tenojoki

Landscapes & Sceneries

Legendaarinen Tenojoki lukeutuu Euroopan tärkeimpiin lohijokiin. Ensimmäiset ulkomaalaiset virkistyskalastajat löysivät joen jo 1800-luvulla. Teno - Deatnu pohjoissaameksi ja Tana norjaksi - on Suomen ja Norjan välinen rajajoki ja täten muodostaa myös Euroopan Unionin pohjoisrajan. Kaunis Tenojoen laakso kätkettyine hiekkarantoineen ja sen yläpuolella sijaitsevine jylhine tuntureineen luovat unohtumattoman maiseman.

Suomen kaunein tie

Landscapes & Sceneries

Seututie 970 vie sinut Karigasniemeltä Utsjoelle. Se seuraa 100 kilometriä Tenojoen vartta ja jatkaa sitten Nuorgamiin. Tätä Tenontietä kutsutaan Suomen kauneimmaksi tieksi sen kulkiessa joenvartta henkeäsalpaavan kauniin jokilaakson läpi - tällaisia maisemia et löydä mistään muualta Suomesta.

Kevon luonnonpuisto

Wildlife & Nature

Kevon luonnonpuisto ja sen mahtava kanjoni kuuluvat Suomeen jylhimpiin retkikohteisiin. Luonnonpuiston sydämen muodostaa yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Muu osa puistoa on loivempaa, kurujen halkomaa tunturiylänköä. Puistosta löytyy myös laajoja tundramaisia paljakkasoita. Helpoiten tutustut luonnonpuistoon Sulaojalta lähtevällä 2 kilometrin luontopolulla. Vaeltajille on tarjolla kaksi vaativaa vaellusreittiä: 63 kilometriä pitkä Kevon reitti ja 86 kilometrin Kuivin reitti.

Ailigas-tunturit

Landscapes & Sceneries

Utsjoen kunnassa on kolme Ailigas-nimistä tunturia, jotka kaikki sijaitsevat lähellä Tenojokea. Näistä korkein sijaitsee Karigasniemellä lähellä paikkaa, jossa Inarijoki muuttuu Teno-nimiseksi. Tämä Ailigas on näyttävä 620 metriä korkea tunturi. Toiseksi korkein, 535 metrinen Ailigas lähtee jyrkkään nousuun aivan Tenojoen rannasta Nuvvus kylän kohdalta. Siksi se on saanut nimekseen Nuvvus-Ailigas. Sisaruksista pienin, 342 metriä korkea Ailigas kohoaa Utsjoen kirkonkylän kotitunturina.

Utsjoen kirkko ja kirkkotuvat

Arts & Culture

Utsjoen kirkon kupeessa sijaitsevat 14 vanhaa kirkkotupaa ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Tuvat olivat saamelaisten sukujen omistamia ja ne olivat käytössä 1930-luvulle asti kirkonmenojen ja markkinoiden aikaan. Rakennukset sijaitsevat kauniilla paikalla Mantojärven rannalla, 6 kilometrin päässä Utsjoen kirkonkylältä Valtatie 4:n varrella. Kirkkotuvat ja Utsjoen kivikirkko ovat Utsjoen alueen tärkeimmät kulttuurihistorialliset kohteet. Utsjoen kirkon rakennutti Venäjän tsaari Nikolai I vuonna 1853.