Varkaus

Tervetuloa Keski-Savon sydämeen!
Vanhan Varkauden alue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö ja sen rakennuskanta on kokonaisuudessaan suojeltu. Kaupungin rikkaaseen kulttuurihistoriaan pääsee tutustumaan mm. Varkauden oppaiden teemaopastuksissa sekä omatoimisesti Vanha Varkaus -kävelykierroksella.

Vanhan Varkauden alue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö ja sen rakennuskanta on kokonaisuudessaan suojeltu. Taipaleen kanava-alueella sijaitsevassa kanavamuseossa voi tutusta vesiteiden ja kanavien historiaan.

Varkaudessa on 1 690 hehtaaria luonnonsuojelualuita, joiden tehtävänä on turvata luontotyyppien ja lajiston moninaisuutta sekä antaa ihmisille mahdollisuus rentoutua ja retkeillä luonnossa.
Kaupungin tuntumassa sijaitsevan luonnonsuojelualueen, Kämärin, luontopolun eläinlajisto on rikas. Alueella elää Varkauden nimikkoeläin saukko ja lahoavat lehtipuut ovat talvisin houkutelleet alueelle myös valkoselkätikan. Linnasaaren kansallispuisto on suomalaista järviluontoa parhaimmillaan. Satojen saarien ja suurten järvenselkien keskellä elää kalasääski ja sympaattinen saimaannorppa.

Saimaan järvimaisemia voi ihailla laivaristeilyllä tai melontaretkellä. Kalastaa voi keskellä kaupunkia Pirtinvirrassa ja ympäristön laajalla 3000 hehtaarin kalastusalueella.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Vaelluksia Vanhassa Varkaudessa

Arts & Culture

Varkauden ainutlaatuinen nähtävyys on Mekaanisen Musiikin Museo. Se kuluu lajissaan Euroopan parhaimpiin ja mainitaan ulkomaisissa matkaopaskirjoissa Top Ten vierailukohteena Suomessa. Mekaanisen Musiikin Museon vauhdikkaalla ja hauskojen tarinoiden siivittämällä opastuskierroksella esitellään noin 400 ihmeellistä instrumenttia, jotka ovat esillä aikakausiensa mukaan sisustetuissa suurissa saleissa.

Taipaleen kanava-alue ja Kanavamuseo

Wildlife & Nature

Taipaleen kanava-alueella voi tutustua 180-vuotiaaseen vanhaan kanavaan ja Kanavamuseoon. Aluetta kiertää Kanavapolku, jonka infotauluissa on tietoja kanavan historiasta. Mielenkiintoista on myös seurata veneiden ja laivojen sulutusta toiminnassa olevan kanavan partaalla.

Terassikahvila Torni

Landscapes & Sceneries

Varkauden Vesitornin laella toimii kesällä Terassikahvila Torni. Asiakkaat pääsevät nauttimaan upeista näkymistä pehmustetuilla terassituoleilla ja sohvilla istuskellen ja tarjoiluista nauttien. Elävät viherkasvit luovat tunnelmaa ja lekotteluun on aurinkotuolit. Kahvilan puolesta on varattu lämmittäviä huopia viileämpiä päiviä varten.