Salamajärven kansallispuisto

Kulje metsäpeuran jalan jäljissä
Salamajärvelle ominaisinta maisemaa ovat soinen erämaa ja kivikkoiset kankaat. Raikkaan suomaan äärellä voit kuulla kurjen ja laulujoutsenten laulun, ja poimia suuhusi kirpeita karpaloita ja meheviä hillamarjoja.

Puiston tunnuseläin on metsäpeura. Lajin tarina oli metsästyksen seurauksena jo lopussa, mutta Salamajärvelle 70-luvulla istutettu kanta on menestynyt hyvin. Metsäpeuran mukaan on nimetty muun muassa lähes 60 kilometriä pitkä Hirvaan kierros.

Suot ja metsät ovat järvien lisäksi keskeinen osa kansallispuiston sielunmaisemaa, juontuuhan maamme nimikin sanasta suomaa. Laakea männikkömaisema, raikas suoluonto ja hiljaisuus. Niissä piilee Salamajärven kansallispuiston viehätys.

Merkittyjä reittejä on 70 kilometrin verran, ja ne liittyvät Suomen pisimpään, 115 kilometrin pituiseen retkeilyreitistöön Peuran polkuun. Suosittu retkeilyreitti on myös 58 kilometrin mittainen Hirvaan kierros. Patikoitavaa riittää siis useammallekin päivälle, ja majoittumaan pystyt reitin varrella olevilla eräkämpillä: autio-/varaustuvilla, laavuilla ja kodilla.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Vaellus

Outdoor & Sports

Löydä luonto eräretkellä! Kansallispuistossa on noin 60 km merkittyjä reittejä (1,5–58 km), jotka liittyvät laajaan Peuran polku -retkeilyreitistöön (115 km). Valitse siis sopiva reitti yhden tai useamman päivän vaellukselle. Matkan varrella voit yöpyä teltassa, laavuilla, autiotuvassa tai vuokratuvassa. Pääset helposti matkaan Koirasalmen luontotuvalta, kansallispuiston pysäköintialueilta tai Salamanperän luonnonpuiston pysäköintialueelta.

Kalastus

Wildlife & Nature

Koirajärven kalastusalueen kauniit järvet louhikkorantoineen ja saarineen houkuttelevat kokeilemaan kalaonnea ja irtautumaan arjesta. Isoon Koirajärveen istutetaan järvitaimenta sekä siian poikasia. Kalastus Isossa Koirajärvessä edellyttää kohdekohtaisen kalastusluvan hankkimisen.

Nähtävyydet ja näköalat

Landscapes & Sceneries

Vanhojen tervahautojen painaumat muistuttavat tervantuotannosta 200–400 vuotta sitten. Kauluksen niittysauna oli aikoinaan suoheinän niittäjien vaatimaton suoja. Tutustu myös Heikinjärvennevaan ja Salamanperän luonnonpuistoon.