Inari

Saamelaisuuden pääkaupunki
Inarin kirkonkylä on saamelaiskulttuurin keskus. Kymmenien tunturien vedet Inarijärven länsipäähän laskevan, kaikkien aikojen joeksi kutsutun Juutuanjoen suulta on löydetty merkkejä asutuksesta yli 8000 vuoden takaa. Täältä samoilta paikoilta löytyy Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida, josta voit aloittaa matkan saamelaiskulttuuriin ja alueen luontoon tutustumiseen. Inarin ympäristössä saamelaisperinnä elää ja kukoistaa käsitöiden sekä porotalouksien kautta.

Inarinjärvi - tuo mystinen saamenmeri - aukeaa suoraan kirkonkylältä. Järvellä on tuhansia saaria, mutta vain osa niistä on nimetty. Tästä huolimatta monet saarista, kuten vanha Uhrisaari ja suosittu Ukonsaari, kantavat kiehtovia tarinoita vuosien takaa.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Inarijärvi

Landscapes & Sceneries

Kaunis ja karu Inarijärvi on Suomen järvistä kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin. Se on Suomen suurjärvistä kaikkein puhtain ja kirkkain. Inarijärvi laskee Paatsjokea pitkin Barentsinmeren Varanginvuonoon. Suuressa järvessä on 3 318 saarta ja siellä on myös suuria saarettomia selkiä. Rannoilla ja saarissa on runsas autiotupien verkosto, joita hyödyntävät melojat ja muut vesillä liikkujat ja talvisaikaan hiihtäjät.

Ukonsaari

Landscapes & Sceneries

Ukonsaari on Inarijärven tunnetuin saari. Saari, joka tunnetaan myös nimellä Ukonkivi tai Ukko, on aiemmin toiminut saamelaisten pyhänä paikkana – seitana. Näillä jumalten palvontapaikoilla uskottiin jumalien, henkien ja haltijoiden asuvan. Tärkein jumalista oli Ukko, Äijih. Ukko-nimitys juontuu ukkosta ja jyrinää kuvaavasta sanasta. Ukonsaarella on korkeutta noin 30 metriä, leveyttä 50 metriä ja pituutta 100 metriä.

Pielpajärven erämaakirkko

Arts & Culture

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Pielpajärven erämaakirkko on rakennettu vuosina 1752-1760, ja se oli käytössä aina1800-luvun loppuun saakka. Pielpajärvelle pääsee kesäisin ainoastaan kävellen tai veneellä ja talvisin hiihtäen tai moottorikelkalla. Kesäisin Inarinjärven risteilyt poikkeavat pyynnöstä ja säävarauksella Pielpavuonossa, josta on kahden kilometrin kävely kirkolle. Inarista käsin voi auton ajaa parkkipaikalle josta kävelyä kirkolle tulee noin viisi kilometriä.

Otsamo tunturi

Landscapes & Sceneries

Otsamo on 418 metriä korkea tunturi Inarissa. Tunturi sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Inarin kirkonkylästä. Retkeilyreitti Otsamolle lähtee Siidaa vastapäätä. Pituutta patikointiretkellä on noin 20 kilometriä. Otsamolle pääsee myös Nuorisokeskus Vasatokasta merkittyä reittiä pitkin ja Angelintieltä poikkeava Rovajärventie vie parkkialueelle, mistä on 2,6 km pitkä ja jyrkkä nousu Otsamolle. Otsamotunturin laella on päivätupa, jossa retkeilijät voivat pitää taukoa.

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus

Arts & Culture

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon. Inarin kirkonkylällä sijaitseva museo tarjoaa kävijälle sekä moniaistisia elämyksiä että asiantuntevaa tietoa saamelaisesta kulttuurista ja pohjoisen arktisesta luonnosta. Saamelaismuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen saamelaisten henkistä ja aineellista kulttuuria ja esittelee sitä näyttelyissään ja julkaisuissaan. Kesäkaudella Siidan sisätilojen näyttelytarjontaa täydentää tunnelmallinen ulkomuseoalue.

Ehkäpä se Lapin perinteisin road trip suuntaa Rovaniemeltä nelostietä pohjoiseen kohti Nordkappia. Tällä kertaa reissu tehdään kokonaan Suomen puolella eteläisestä Lapista aina Utsjoen ja Tenon jylhiin tunturimaisemiin. Mukavina yöpymispaikkoina matkalla toimivat Saariselkä, Utsjoki ja Inari. Matkalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota Lapin vaihtuviin maisemiin sekä paikalliseen kulttuuriin. Rovaniemellä Arktikum ja Inarissa Siida johdattavat matkaajan pohjoisen ja Saamenmaan asioihin.

Lapin pääkaupungista Suomen pohjoisimpaan kuntaan!

3 - 7 päivää

Aloita matkasi Saamenmaalla Inarista. Tutustu saamelaiseen kulttuuriin Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa sekä Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Siidan näyttelyt tarjoavat kulttuurikokemuksen kaikille aisteille. Opi ja ymmärrä Euroopan ainoan alkuperäiskansan elämää ja perinteitä, jotka ovat läsnä Inarissa ja koko matkailualueella edelleen.

Saamenmaan sydämessä

4 - 6 päivää

Mitä tarkoittaa Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa? Se tarkoittaa kattavaa merkittyä ja huollettua reittiverkostoa ympäri vuoden. Se tarkoittaa loputonta määrää koskematonta luontoa, jossa olet täysin yhtä luonnon kanssa. Kuljet luonnon tahtiin lempiharrastuksesi kanssa tai löydät luontoyhteyden uudelleen tai koet sen ensi kertaa. Eräilet turvallisesti palveluiden läheisyydessä oppaan ohjauksella tai kuljet tunteja tai päiviä näkemättä ketään muuta paitsi pohjoisimman Lapin eläimiä ja muuttuvaa kasvillisuutta, sekä maisemaa.

Kansallispuistoissa ja erämailla

5 - 7 päivää

Inari-Saariselkä alueelta löydät Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, Kevon luonnonpuiston, kuusi erämaa-aluetta ja Inarin retkeilyalueen. Yksistään Saariselällä on 200 km merkittyjä patikkapolkuja retkeilijöiden käyttöön. Tutustu alueen kansallispuistoihin sekä luontokohteisiin Suomen pohjoisimmalla roadtripillä.

Suomen pohjoisin roadtrip

6 - 9 päivää