Leivonmäen kansallispuisto

Keski-Suomi pienoiskoossa
Leivonmäen kansallispuistossa on pääosin helppokulkuisia reittejä, jotka soveltuvat hyvin päiväretkille. Kirveslammen kierros on 1,7 km rengaslenkki, joka kiertää suolampien ja Kirveslammen maisemissa lähellä Haapasuota. Haapasuon avosuon maisemia ei reitin varrelta kuitenkaan näe. Samalta parkkipaikalta lähtee 2,2 km pituinen Luupään lenkki. Tämä rengaspolku vie Harjujärven puolikodalle. Harjujärven kota on saavutettavissa myös autolla, ja kodalta pystyy kulkemaan Turasenlammille esteetöntä polkua pitkin. Kirveslammen parkkipaikalta kulkee yhdyspolku Rutajärven Harjulahden luonnonhiekkarannalle, jonka uimaranta on rakennettu niin ikään myös esteettömäksi.

Selänpohjan pysäköintialueelta lähtee kaksi rengasreittiä. Harjunkierros on 4,5 km pituinen lenkki, joka vie harjujen, suppakuoppien sekä lampien ja järvien ohitse petäjäisessä maisemassa. Lenkki on merkitty punaisella. Sinisellä merkitty 5,5 km mittainen Mäyränkierros kulkee polkujen lisäksi myös metsäteitä pitkin, ja kierrokselta voi poiketa pistoreittiä pitkin Soimalammen laavulla. Toinen upea pistoreitti on Joutsniemen kärkeen harjun päällä kulkeva polku.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Luontopolut

Wildlife & Nature

Leivonmäen kauniiseen kansallispuistoon tutustut kätevimmin luontopoluilla. Koskikaran kierros (3,5 km) esittelee alueen rikasta luontoa, ja Luupään lenkki (2,2 km) kertoo seudun geologiasta ja jääkauden jäljistä. Poluilla tulevat tutuiksi muun muassa supat, harjut, siirtolohkareet sekä puiston tunnuseläin kehrääjä. Luupään lenkin geologiseen polkuun sisältyy koululaisille tarkoitettuja tehtäviä sekä opettajan käsikirja.

Patikointi

Landscapes & Sceneries

Kansallispuistossa on yhteensä noin 28 km merkittyjä reittejä, joista voit valita itsellesi tai perheellesi sopivan. Reitit ovat rauhallisia, ja niitä on helppo seurata maastossa. Puistossa on kolme rengasreittiä sekä muita reittejä (1,5–11 km), joita pitkin pääset tutustumaan Leivonmäen harjuihin, soihin ja metsiin. Eväät voit nauttia esimerkiksi Rutajärven rannalla Lintuniemen puolikodalla tai Joutsniemen tulentekopaikalla. Yöpyä voit Soimalammen laavulla tai omassa teltassa Harjujärven tai Lintuniemen telttailualueilla.

Marjastus ja sienestys

Wildlife & Nature

Hae pöytääsi todelliset lähiherkut – kotimaiset ruokasienet ja metsämarjat. Marjastus ja sienestys on puistossa sallittua lukuun ottamatta Haapasuon rajoitusosaa lintujen pesimäaikaan 15.4.–15.7.

Lintujen tarkkailu

Wildlife & Nature

Haapasuonharju on kansallispuiston tunnuseläimen, kehrääjän, merkittävimpiä reviirialueita Keski-Suomessa. Laajan Haapasuon linnustoa pääset tarkkailemaan Kirveslammin kierroksen varrella sijaitsevasta lintutornista.

Melonta ja soutu

Outdoor & Sports

Keinahtele Rutajärven laineilla meloen tai soutaen. Veneen voit laskea vesille Harjunlahdesta tai Haapalahdesta. Yöpyä voit Niinisaaren laavulla. Rutajoki on niin voimakkaasti perattu ja padottu, että sitä ei voi meloa.