Luosto

Pieni ja rauhallinen tunturikeskus
Vanhoista metsistä ja idyllisestä hirsikylästä tunnettu Luosto sijaitsee Sodankylän kunnassa, noin 40 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta. Lähin lentokenttä ja rautatieasema sijaitsevat Rovaniemellä. Ympärivuotinen bussiyhteys Rovaniemeltä Luostoon toimii myös jatkoyhteytenä lennoille ja junille.

Luostossa voit patikoida Pyhä-Luoston kansallispuistossa, vierailla Lampivaaran ametistikaivoksessa tai rentoutua Ametisti- kylpylässä. Vierailu ametistikaivoksessa on jokaisen koettava! Luoston keskusta on pieni, ja kaikki palvelut ovat helposti saatavilla. Pyhä-Luoston kansallispuiston lähtöpiste, niin kesä kuin talvireiteillekin löytyy laskettelurinteiden läheisyydestä. Kansallispuiston vanhat metsät tarjoavat useille lintulajeille kodin - alueelta on löydetty 128 lintulajia - joten Pyhä-luosto onkin oiva paikka eri lintulajien bongaamiseen.

Kesällä parhaat näkymät avautuvat Ukkoluoston huipulta. Suosittu vaellusreitti on luokiteltu keskitason reitiksi ja sen aikana noustaan 670 porrasta. Luostossa on kaksi tasokasta hotellia: pieni ja idyllinen Santa´s Hotel Aurora ja isompi Lapland Hotels Luostotunturi & Ametisti- kylpylä.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Lampivaaran Ametistikaivos

Landscapes & Sceneries

Keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitsee Lampivaaran ametistikaivos, joka on niitä harvoja jalokivikaivoksia koko maailmassa, jonne vieraat ovat tervetulleita. Lisäksi pääset omakätisesti kaivamaan ametisteja. Jos onnistut löytämään ametistin, saat sen myös pitää!

Pyhä-Luoston Kansallispuisto

Wildlife & Nature

Erinomainen päiväretkikohde ympäri vuoden. Sulan maan aikaan kansallispuisto käsittää 150 kilometriä kesäreittejä, joista osalla myös pyöräily on sallittu. Talvisin kansallispuistossa on mahdollista hiihtää, pyöräillä tai lumikenkäillä merkityillä reiteillä. Pyhä-Luoston kansallispuiston on tunnettu geologiastaan, kuruistaan, suoalueistaan sekä jopa 400-vuotiaista ikimetsistä. Luostolla kansallispuiston nähtävyyksiä ovat Ukkoluoston huippu, jonne vie 670 porrasaskelmaa, Rykimäkeron niliaitta ja hirsiaitta, sekä Rykimäkuru

Ametistikylpylä Lapland Hotels

Wellness

Luostotunturin Ametistikylpylässä on lämmintä joka säällä! Riekonmuotoisen monitoimialtaan hellivät aallot ja erilaiset hierontapisteet sekä ametistiluolan poreallas tuovat tropiikin lämmön tunturiin. Saunaosaston suomalainen ja turkkilainen sauna yhdessä kuntosalipalvelujen kanssa rentouttavat ja kohentavat kuntoa.

Revontulet

Wildlife & Nature

Aurora Borealis, ovat näkyvämpiä korkeilla leveysasteilla; arktisen ja antarktisen alueen ympärillä. Luostolla on maantieteellisesti hyvät mahdollisuudet nähdä revontulet. Pohjoisen sijainnin lisäksi keskuksen tavoitteena on minimoida alueen valosaasteen määrä, uudistamalla teiden ja reittien valaistus siten, että tähtien ja revontulien tarkkailu onnistuu Luoston keskustasta. Revontulet ovat ilmiö, jonka näkyä ei voida taata.

Lumikenkäreitit ja hiihtoladut

Outdoor & Sports

Pyhä-Luosto kansallispuistossa Iso osa Luoston laduista ja merkityistä lumikenkäreiteistä kulkee Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Lumen kuorruttama vanha metsä, reittiprofiili, sekä arktisen taivaan vaihtelevat väritykset tekevät lumikenkä-tai hiihtoretkestä ikimuistoisen elämyksen. Taukohetken voi pitää kansallispuiston laavupaikoilla, Torvisen Majalla tai Lampivaaran kahviolla. Tarkemmin latu-ja lumikenkäreitteihin voi tutustua luosto.fi.