Parkano

Luonnonläheinen ja eloisa kaupunki
Parkano sijaitsee Satakunnan, Pirkanmaan ja Pohjanmaan välisellä vedenjakajaseudulla, mikä vuoksi maisemakuva on melko karu. Leimaa-antavia ovat laajat metsät ja suot, paikoin kallioiset moreenimäet ja -selänteet, pohjois-eteläsuuntaiset harjujaksot sekä pienet koskiset joki- ja järvireitit. Kaupungin pohjoisosassa kulkee Suomenselkä. Pääosa Parkanon alueesta kuuluu Kokemäenjoen vesistön Kyrösjärven reittiin, mutta länsiosastaan osittain Karvianjoen ja pohjoisosastaan Kyrönjokeen laskevan Jalasjoen vesialueeseen. Parkanon korkein maastonkohta on 201 metrin korkeuteen merenpinnasta ulottuva Alkkianvuori[9] lähellä Karvian rajaa, matalin (87 m mpy.) sijaitsee Vääräjoen laaksossa Ikaalisten rajalla.

Parkanon alueella on useita luonto- ja kulttuurikohteita, joissa vierailla.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Geologisesti arvokas Alkkianvuori

Wildlife & Nature

Toinen Geoparkin pääkohteistamme on Parkanon korkein kohta Alkkianvuori, joka kohoaa 201 metrin korkeudelle merenpinnasta. Sen geologisesti arvokkaalla alueella voi luontopolkua kiertäen nähdä jääkauden jälkeisiä rantakivikoita, tihku- ja rinnesoita sekä vanhoja kalliomänniköitä. Luontopolun maasto on varsin vaihtelevaa, osin jyrkkäpiirteistä ja kivikkoista, osin pitkospuita pitkin ylitettävää suota.

Viinikanjoki virkistää keskustassa

Wildlife & Nature

Viinikanjoki on keidas Parkanon keskustan tuntumassa. Se on paitsi tunnettu kalastusalue myös virkistyspaikka, jonka Leijonapuistoon viime kesänä avattiin minigolfrata sekä terassikahvila. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.

Käpykintukka

Wildlife & Nature

Käpykintukka kiertää jylhissä maisemissa. Metsämuseolta lähtee myös seitsemän kilometrin mittainen Käpykintukan vaellusreitti, joka polveilee suurimman osan matkasta rantamaisemissa. Näkymät rakentamattomille kalliorannoille ovat monin paikoin jylhiä, ja pitkospuut johdattavat metsän siimeksestä suopaikkojen yli. Kaitoihinvesiin voi tutustua myös risteillen Vesipääsky-lautalla Käenkoskelta Metsämuseolle ja takaisin.

Kustaa-hirvi kutsuu Kaidoillevesille

Wildlife & Nature

Luonnonkaunis ja erämaahenkinen Kaidatvedet on yksi Parkanon kärkikohteita LH Geoparkissa. Kustaa-hirvi on saanut alueelle nimikkopolun ja kutsuu sinne nyt erityisesti lapsia ja lapsiperheitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan sekä puuhailemaan yhdessä. Noin kahden kilometrin mittainen luontopolku on itsessään elämyksellinen, sillä maasto vaihtelee suoalueesta jylhiin kallioihin ja kuusimetsiin sammalvuoteineen. Lasten iloksi polun varteen on pystytetty tauluja, joissa on vinkki joko puuhaan tai pohdintaan. Museo avoinna kesäisin.