Sysmä

Täydellinen kohde elää täysillä.
Sysmä on talven hiljaisuudessaan rauhoittavaa idylli. Kesäinen ilme on taas vilkkaudessaan virkistävä. Sysmän kesässä voit kokea aidossa maaseutumiljöössä ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä. Vapaa-ajan viettäjälle Sysmän vaihteleva luonto vesistöineen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden mm vaellukseen, ratsastukseen, purjehdukseen, veneilyyn ja talvisin hiihtoon sekä luistelemiseen tekojääradallamme.

Sysmä on itähämäläinen pitäjä, joka on tunnettu isoista kartanoistaan. Eniten kartanoita Sysmässä oli 1800-luvulla, kolmisenkymmentä kaikkiaan. Vuosikymmenten saatossa osa kartanoista on tuhoutunut tulipaloissa ja osa purettu huonokuntoisina. Tänä päivänä on Sysmässä vielä 10 kartanoa, joista kuudessa on 1800-luvun alussa tai sitä ennen rakennettu kartanon päärakennus. Pitäjän nimekkäimpiä aatelissukuja olivat Tandefelt-, Silfverbögel- ja Reid-suvut.

Juuri sitä parasta

Kohokohtia

Kammiovuori

Wildlife & Nature

Sysmän Vintturissa sijaitseva Kammiovuori on Itä-Hämeen korkein kohta, jonka laelta avautuu upea maisema kauas alueen metsiin ja järvimaisemaan. Mäkisessä ja tunnelmallisessa metsämaastossa kulkevan reitin varrella mielenkiinnon herättää seitsemän metrin korkuinen siirtolohkare ”Sysmän Linta” ja Hiskiaan luola, joka perimätiedon mukaan oli 1900-luvun alkupuolella Kammiovuorella eläneen erakon asuinsija. Reitin varrella on myös alueen monimuotoista luontoa esitteleviä Info-tauluja.

Sysmän kartanot

History & Architecture

Sysmä on on tunnettu suurista kartanoistaan. Eniten kartanoita Sysmässä oli 1800-luvulla, kolmisenkymmentä kaikkiaan. Vuosikymmenten saatossa osa kartanoista on tuhoutunut tulipaloissa ja osa purettu huonokuntoisina. Tänä päivänä on jäljellä vielä 10 kartanoa, joista kuudessa on 1800-luvun alussa tai sitä ennen rakennettu kartanon päärakennus. Pitäjän nimekkäimpiä aatelissukuja olivat Tandefeltit, Silfverbögelit ja Reidit. Sysmän kartanot ovat nykyisin yksityiskoteja.

Olavi Virran muistomerkki

Arts & Culture

Hopeinen kuu on metallinen oodi Olavi Virralle, hänen elämälleen ja universaalille, ainutkertaiselle lahjakkuudelleen tulkita suomalaista melankoliaa ja unelmia - musiikkia yleensä. Muistomerkki on Olavi Virran elämänkaari. Se on elämän ja musiikin rytmi, kulku ja kontrastisuus, haaveet ja todellisuus, alkaen maasta, päätyen pilviin, unelmiin ja avaruuteen.