Järvi-Suomi

Järvi-Suomi sijaitsee Sisä-Suomessa lähinnä maan itäisissä ja keskisissä osissa. Tälle alueelle on tunnusomaista runsasjärvisyys ja vaihteleva maisema. Järvi-Suomen pinta-alasta on yli 50% järviä. Tämä alue on veneilijän ja vesilläliikkujan paratiisi. Henkeäsalpaavat järvimaisemat ja tuhannet saaret houkuttelevat suomalaisia lomailemaan Järvi-Suomessa, etenkin kesäisin.
Parhaita poimintoja

Kohteet: Järvi-Suomi

Asikkala
Asiakkalaa kuvaillaan mökki- ja luontoihmisten paratiisiksi, joka sijaitsee Päijänteen rannalla, Hämeessä. Eläväinen Vääksy sijaitsee Vesijärven ja Päijänteen välissä. Kauniit maisemat, viehättävä keskusta, ihastuttavat pienet kylät ja monipuolinen tarjonta tekevät Asikkalasta ainutlaatuisen vierailukohteen.

Asikkala

Jämsä
Monipuolinen ja eloisa Himos-Jämsän seutu sijaitsee Keskellä Suomea, siis sopivasti lähellä kaikkea sitä, mitä lomallasi tarvitset. Ajomatka Helsingistä kestää vain 2,5 tuntia. Talvisin matkailijoita palvelee rinteet, talven ohjelmapalvelut, after skit ja Himos Areena. Kesäisin luontokohteet, melontareitit, golf sekä muuta kesäaktiviteetit tarjoavat mahdollisuuden rauhoittumiseen ja aktiiviseen liikkumiseen. Keski-kesä huipentuu upeisiin Juhannus-, Iskelmä- sekä Jysäri-festivaaleihin.

Jämsä

Jyväskylä
Jyväskylä on vilkas, monipuolinen urheilun, liikkumisen ja hyvinvoinnin kaupunki, jossa järjestetään vuosittain yli 5 000 tapahtumaa. Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea, aivan Järvi-Suomen sydämessä. Maailmankuulun arkkitehdin ja suunnittelijan Alvar Aallon jalanjäljissä oleva kaupunki tarjoaa upeita luontoelämyksiä keskellä kaupunkia, kulttuuria unohtamatta. Jyväskylässä on useita järviä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia uimiseen ja vapaa päivästä nauttimiseen.

Jyväskylä

Leivonmäen kansallispuisto
Leivonmäen kansallispuisto on Joutsan kuntaan liitetyssä entisessä Leivonmäen kunnassa Keski-Suomen maakunnassa sijaitseva kansallispuisto. Kansallispuisto on perustettu vuonna 2003. Sen pinta-ala on runsaat 30 neliökilometriä. Puiston tyypillistä maisemaa ovat suot, rannat ja harjumetsät.

Leivonmäen kansallispuisto

Muurame
Muurame on eläväinen kasvava kunta Jyväskylän alueella Keski-Suomessa. Muuramen sijainti on yksi paikkakunnan valttikorteista, sinne on helppo saapua. Muurame on oivallinen päivävierailukohde, joka soveltuu kaikenikäisille. Paikkakunnalla on paljon tekemistä ja näkemistä, joten pidempäänkin viipymiseen riittää koettavaa.

Muurame

Padasjoki
Padasjoen kunta Päijänteen rannalla tarjoaa monipuoliset ja laadukkaat mahdollisuudet erilaisiin ulkoiluharrasteisiin eri vuodenaikoina. Kullasvuoren ulkoilualue, Päijänteen kansallispuisto ja Päijänne-Ilvesreitti ovat suosittuja retkikohteitamme.

Padasjoki

Päijänteen kansallispuisto
Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen keskeltä löytyy omatoimisen luontomatkailijan aarre: jyrkkien kallioiden, hiekkaisten harjujen, suojaisten laguunien ja pienten luotojen muodostama kokonaisuus –Päijänteen kansallispuisto. Kansallispuisto sijaitsee eteläisellä Päijänteellä ja puistoon kuuluu viitisen kymmentä saarta ja luotoa.

Päijänteen kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuisto
Pyhä-Häkin kansallispuisto on Saarijärvellä ja Kannonkoskella, Keski-Suomen maakunnan pohjoisosassa sijaitseva kansallispuisto. Puiston pinta-ala on 13 km² ja Natura 2000 -alueen koko on 20,4 km². Kansallispuisto perustettiin vuonna 1956.

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Sysmä
Sysmä sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa. Kunnassa asuu vakituisesti n. 3600 ihmistä. Sysmä sijaitsee Päijänteen itärannalla suunnilleen Jyväskylän ja Lahden puolivälissä. Sysmällä on rikas menneisyys - sekä kivikauden että rautakauden merkitys näkyvät sen historiassa. Sysmän vanha kirkko on rakennettu 1510-1520 ja se nimetty suojeluspyhimyksensä Olavin mukaan Pyhän Olavin kirkoksi. Se on harmaakivestä rakennettu pitkäkirkko, joka on muutettu myöhemmin ristikirkoksi.

Sysmä

Toivakka
Toivakka on kaunis ja kasvava 2400 asukkaan kunta, joka sijaitsee noin puolen tunnin matkan päässä Jyväskylästä, vesistöjen äärellä. Jylhä Päijänne ja Leppälahti ovat kalastajan unelmia. Toivakasta löytyy myös Suomen sisävesien syvin kohta, Ristinselkä. Luonto on meillä läsnä ja jylhistä metsistämme on nauttinut jopa kuningatar Elisabet II. The Crown -sarjan fanien kannattaakin suunnata kuningattaren kunniaksi nimettyyn Elisabetin metsään.

Toivakka

Salamajärven kansallispuisto
Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Perhon, Kivijärven ja Kinnulan kuntien alueella kahdessa maakunnassa, Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Kansallispuisto on pinta-alaltaan 62 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1982. Aluetta hoitaa Metsähallitus. Puiston eteläreunasta se rajoittuu Salamaperän luonnonpuistoon.

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan metsäpeuroistaan ja Suomenselän vedenjakaja-alueena. Kansallispuistossa on peurojen lisäksi aarnimetsiä, pieniä metsäjärviä, suota ja pirunpeltoja.

Salamajärven kansallispuisto

Viitasaari
Kimaltavan Keitele-järven syleilyssä sijaitseva Viitasaari on moderni maaseutukaupunki missä arvostetaan kulttuuritoimintaa ja luontoa. Nauti alueen kulttuuritapahtumista sekä perinteisistä järvisuomen maisemista. Koe vehreät luontopolut, jossa näet Koljatin jylhät kalliot ja kuulet alueelle tyypillisten lintujen kuten peipon viserryksen. Keskeinen sijainti Valtatie E75:n varressa tarjoaa mahdollisuuden päiväretkelle. Jos haluat viipyä pidempään, kotoisat majoituskohteet ja rauhallinen elämänrytmi takaavat rauhallisen ja rentouttavan loman.

Viitasaari

Kinnula
Kinnulan kunta sijaitsee pohjoisessa Keski-Suomessa Suomenselän vedenjakaja-alueella luonnonkauniissa erämaamiljöössä. Sen riistarikkaat maat ja kalaisat järvet ovat houkutelleet tänne aikanaan myös ensimmäiset asukkaat. Vielä tänäkin päivänä Kinnulaan tullaan samoista syistä, mutta Kinnula on myös suosittu retkeilykohde.

Kinnula

Pihtipudas
Pihtipudas sijaitsee Keski-Suomen pohjoisosassa. Pihtipudas tunnetaan Niemenharjun upeista harjumaisemista ja kauniista vesistöistä. Suurimmat järvet ovat Kolima, Alvajärvi ja Muurasjärvi. Sijainti keskellä Suomea, Valtatien E75 eli Nelostien varrella tuo hyvät liikenneyhteydet Pihtiputaalle niin pohjoisesta kuin etelän suunnastakin.

Pihtipudas

Laukaa
Laukaa on yksi vanhimmista paikoista keskisessä Suomessa. Luonnon voi kokea täällä monilla tavoin; vesireitit Saarijärvellä, Viitasaarella ja Rautalammilla yhdistyvät Laukaaseen. Reittien yhtymäkohta on Saravedellä, jossa voi tutusta Sarakallion tuhansia vuosia vanhoihin kalliomaalauksiin.

Hyppäänvuori tunnetaan keskisen Suomen Kolina ja se on arvokas Natura 2000-alue geologian, maanmuotojen, kasvien ja eläinkannan vuoksi.

Laukaa

Kivijärvi
Kivijärvi on Suomen kunta, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu noin 1 100 henkeä. Kesäisin Kivijärvi on hyvin eläväinen mökkeilykunta.

Kivijärvi

Etelä-Konneveden kansallispuisto
Etelä-Konnevedellä veneilet järvenselillä tai melot saaristossa silokallioiden ja pystysuorien kallioseinämien lomassa. Vesistö on todella kirkasta. Maastossa patikoit lehdoista korkeille kalliorinteille ihailemaan uljasta kotimaisemaa.

Etelä-Konneveden kansallispuisto

Kierrä ja tutustu

Reitit Alueella

Tervetuloa reitille missä luonto, pitkät kävelyt ja hyvinvointi ovat pääosassa! Tällä reitillä voit tutustua vähintään kuuteen Suomen kansallispuistoon! Reitin suunniteltu aloituspaikka on Päijänteen kansallispuisto. Paluumatkan voit tehdä reitin päätöspaikasta Oulusta junalla tai autolla.

Suuri kansallispuisto-kierros

5 - 12 päivää

Koe Suomen kansallismaisema Kolin Kansallipuiston sydämessä, Pohjois-Karjalan pääkaupunki, Joensuu ja Nurmeksen luonto sekä Karjalan lomakeskus Bomba. Suomessa automatkailu on helppoa ja stressitöntä varsinkin suurien kaupunkien ulkopuolella. Matkan varrella voit pysähtyä pienissä kylissä ja pistäytyä järvien rannoilla uimassa. Kansallispuistoihin pääset helpoiten omalla autolla

Pohjois-Karjala & Pielisen rannat

3 - 6 päivää

Keitele on yksi Suomen suurimmista järvistä. Voit aloittaa matkasi kulttuurikaupunki Jyväskylästä ennen seikkailuasi Keiteleen ympärillä olevissa idyllisissä järvimaisemissa. Laukaa ja Äänekoski ovat vierailemisen arvoisia kohteita - nämä kohteet tarjoavat aitoa luontoa, paikallisia saunoja sekä gastronomisia elämyksiä. Salamajärven kansallispuisto tarjoaa mielettömiä reittejä luonnossa viihtyvälle ja samalla suunnalla sijaitsevat Viitasaari, Pihtipudas, Kinnula ja Kivijärvi tarjoavat unohtumattomia kokemuksia Keiteleen upeissa maisemissa.

Keitelettä kiertäen

2 – 5 päivää

Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi. Sitä ympäröi maaseutu- ja järvimaisemat, idylliset kaupungit ja useat saaret. Voit ajaa Päijänteen ympäri joko myötäpäivään tai suositusten mukaisesti. Aloita matkasi Lahdesta ja aja Jyväskylään päivässä tai kahdessa. Aja Päijänteen kauneimpien maisemien ja pienten kylien kautta. Tutustu erilaisiin aktiviteetteihin, joita löydät reitin varrelta. Löydät matkallesi varmasti monipuolista tekemistä ja uusia elämyksiä!

Ainutlaatuinen Päijänne

3 – 5 Päivää