Lappi

Lappi tarjoaa seikkailuja; voit vaeltaa tuntureilla, nauttia omasta rauhasta erämaa-alueilla, ihailla arktisia vesistöjä ja hengittää maailman puhtainta ilmaa. Asukkaita Lapissa on alle 200 000, poroja puolestaan yli 200 000. Lappi tarjoaa ympärivuotisia elämyksiä – kesän yöttömän yön auringon sekä talven revontulien loisteen. Unohtamatta Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, rikasta ja mielenkiintoista kulttuuria.
Parhaita poimintoja

Kohteet: Lappi

Kilpisjärvi
Suomen korkeimmat tunturit, koskematon erämaa, kirkasvetiset järvet ja lammet, vapaina vaeltavat porotokat sekä maisemat, joita et voisi edes kuvitella löytäväsi Suomesta. Tämän kaiken löydät Kilpisjärveltä, alle sadan asukkaan kylästä, joka vetää puoleensa matkailijoita ympäri vuoden. Tämä tarunhohtoinen ja vaikuttava tunturialue Jäämeren läheisyydessä ja kolmen valtakunnan risteyspaikassa antaa mahdolisuuden nähdä, tehdä ja kokea uusia asioita.

Kilpisjärvi

Inari
Inarin kirkonkylä on saamelaisen kulttuurin sydän. Autenttiset käsityö- ja taide putiikit, ainutlaatuinen pikkukylän tunnelma ja upea ympäröivä luonto tekevät Inarista kiehtovan ja mielenkiintoisen paikan vierailla vuoden ympäri.

Inari

Saariselkä
Noin 250 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen sijaitseva Saariselkä on Euroopan pohjoisin ulkoilukeskus. Lähistöltä löydät laajan valikoiman majoitusvaihtoehtoja ja muita palveluja, mutta kuitenkin tunturi-erämaan rauha on vain muutaman askeleen päässä. Saariselälle tullaan useimmiten nauttimaan ulkoilma-aktiviteeteista mahtavissa tunturimaisemissa. Saariselkä toimii porttina Suomen kansallispuistoista toiseksi suurimpaan - Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Saariselkä

Levi, Kittilä
Levi on helposti tavoitettava matkailukohde, joka tarjoaa aktiviteetteja läpi vuoden. Levillä majoitut hotellissa, tunnelmallisessa hirsimökissä tai lasi-iglussa revontulien ja tähtitaivaan alla. Levin hiihtokeskuksen kausi alkaa loka-marraskuussa ja jatkuu pitkälle kevääseen, huhtikuun loppuun saakka. Rinnetarjonta on monipuolinen ja Levi soveltuukin loistavasti kohteeksi mikäli matkaseurueessa on monen tasoista laskettelijaa! Levillä voit myös nauttia alueen muista aktiviteeteista sekä kylän loistavista palveluista laskettelun lisäksi.

Levi, Kittilä

Utsjoki
Utsjoki on Suomen pohjoisin kunta ja Suomen ainoa kunta, jossa on saamenlaisenemmistö. Utsjoella koet elävän, luontoa vaalivan saamelaiskulttuurin: kulttuurin, jota voit elää, nähdä, kuulla, maistaa ja tuntea. Utsjoella käytetään edelleen perinteistä lapinpukua monissa juhlissa ja tapahtumissa. Utsjoen kuntaan kuuluu kolme kylää - Utsjoki, Karigasniemi ja Nuorgam.

Utsjoki

Posio
Posion luonto tarjoaa upeat puitteet seikkailuille läpi vuoden. Jos etsit helposti saavutettavissa olevia, turvallisia ja perheystävällisiä luontokohteita Posio on oikea kohde sinulle. Taianomainen Korouoman kanjoni, Riisitunturin lumesta notkuvat puut, Livojärven valkoiset hiekkarannat ja Kirintövaaran vaellusreitit vievät sinut maisemiin ja seikkailuihin, jotka eivät unohdu koskaan.

Posio

Muonio
Muonio on ainutlaatuinen matkakohde luonnonystäville ja harrastajille ympäri vuoden. Muonio sijaitsee Lapissa, napapiirin yläpuolella Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa. Muonion alueella on yli 20 tunturia, yli 200 järveä, maailman puhtain ilma ja 8 vuodenaikaa. Muoniossa voit rentoutua ja hengittää.

Muonio

Ranua
Ranuanjärveen nojaava Etelä-Lapissa sijaitseva Ranua on tunnettu eläinpuistostaan ja kesäisestä hillatoristaan. Ranuaa ympäröivät metsät ja järvet ovat helposti saavutettavissa ja Ranuan sijainti Rovaniemeltä etelään tarjoaa hyvät kulkuyhteydet ja palvelut.

Ranua

Kemi
Perämeren Pohjois-osassa, Ruotsin rajan tuntumassa sijaitsee Kemi. Kemi on tunnettu maailman suurimmasta lumilinnasta ja jäänmurtaja Samposta. Palkitun majoitustarjonnan, meren äärellä sijaitsevien vanhojen puisten rakennusten, loisteliaiden nähtävyyksien ja kätevien matkustus yhteyksien vuoksi - lentäen, junalla tai autolla - Kemi on todella Perämeren helmi.

Kemi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Patikoi tunturin laelta toiselle Suomen vanhimmalla vaellusreitillä. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa nautit patikoinnista tai hiihdosta Lapin ihmeellisessä luonnossa kuitenkin hyvien palvelujen ympäröimänä. Tässä osassa Lappia hengität maailman puhtainta ilmaa ja pimeinä öinä ihailet värikkäitä revontulia.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pyhä
Seikkailu alkaa Pyhältä. Pyhä tunnetaan rinteistä, takamaastoista, Pyhä-Luosto kansallispuistosta ja uskomattoman kauniista tunturimaisemasta. Tunturimaisema kätkee sisäänsä monta tarinaa ja pienellä vaivalla siitä voi löytyä itsellesi uusia, aiemmin kokematta jääneitä paikkoja. Koe Pyhän huippu ja muut lähitunturit, vietä nuotiohetki ystävien kanssa ja yövy tähtitaivaan alla.

Pyhä

Luosto
Luosto on pieni ja rauhallinen tunturikeskus. Luosto on erinomainen tukikohta luonnossaliikkumiselle Pyhä-Luoston kansallispuistossa tai erilaisille aktiviteeteille. Alueen nähtävyyksiin lukeutuu ainutlaatuinen Ametistikaivos.

Luosto

Salla
Salla sijaitsee Itä-Lapissa keskellä koskematonta luontoa. Täällä voit kokea niin luonnon kauneutta kuin sodan jättämiä jälkiä ja erämaan muovaamaa identiteettiä.

Salla

Rovaniemi
Rovaniemi, Joulupukin kotikaupunki, on urbaani keidas keskellä Lapin luontoa. Lapin pääkaupunki on aina ollut kohtaamispaikka, johon on tultu viihtymään. Nykyään kävijöitä houkuttaa yllättävän laaja ravintolatarjonta, korkeatasoiset kulttuurikohteet sekä upeat luonnonilmiöt. Luminen talvi, värikäs syksy, valoisa kevät ja kesän yöttömät yöt ovat kaikki kokemisen arvoisia.

Rovaniemi

Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto

Karigasniemi ja Kaamanen
40 kilometriä Inarista pohjoiseen sijaitsee Kaamasen kylä. Kaamanen on perinteinen kohtauspaikka, josta pääsee tietä tai moottorikelkkauraa pitkin pohjoiseen, itään, etelään tai länteen. Pohjoisessa sijaitsee Utsjoki, lännessä Karigasniemi ja Karasjoki Norjan puolella. Lännessä on Sevettijärvi, Näätämö ja Norjan puolella Kirkenes.

Karigasniemi ja Kaamanen

Nellim
Nellimiä asuttivat alkujaan inarinsaamelaiset ja 1920- ja 1930-luvuilla he saivat seuraa suomalaisista savottatyöläisistä ja Petsamon kolttasaamelaisista. Nykyisin eläväisessä erämaakylässä asuu n. 170 asukasta. Nellimin kylä on lähellä Venäjän rajaa noin 40 kilometrin päässä Ivalosta. Inarijärvelle pääsee Nellimistä aivan kylän keskustasta veneellä tai talvisin kelkkaillen.

Nellim

Lemmenjoen kansallispuisto
Legendaarisella Lemmenjoella pääset aidon erämaan ja Lapin kullan tunnelmaan jo päiväretkellä, laajan erämaa-alueen houkutellessa myös pidemmille vaelluksille. Hyppää jokiveneeseen tai pakkaa eväät reppuun ja patikoi merkittyä reittiä pitkin ihastelemaan jokilaaksoa reunustavia tuntureita.

Lemmenjoen kansallispuisto

Kierrä ja tutustu

Reitit Alueella

Saariselällä kaikki on lähellä! Saariselkä on koko perheen lomakohde upean Pohjois-Lapin tunturimaisemien keskellä. Se soveltuu erityisesti rauhallista lomailua ja luontoa rakastaville perheille. Upea tunturiluonto tarjoaa aktiviteetteja ympäri vuoden; Vaellus, pyöräily, revontulien katselu, lumikenkäily, laskettelu ja hiihto. Valitse omasi ja suuntaa luontoon! Tämän jälkeen voi pulahtaa kylpylän lämpöön rentoutumaan. Saariselältä löydät myös porot ja huskyt, sekä pääset tutustumaan saamelaiseen kulttuuriin.

Rauhallinen perheloma Saariselällä

2 - 3 Päivää

Ruka on täydellinen lomakohde lapsiperheelle ympäri vuoden. Rukan rinteet aukeavat jo lokakuussa, joten intohimoisten laskettelijoiden kannattaakin suunnata Rukalle syysloman viettoon. Rukan rinteissä viihtyy koko perhe! Ruka tarjoaa myös paljon muuta kuin laskettelua; loistavat retkeilyreitit ja viisi kansallipuistoa käden ulottuvilla, aina yhtä ihastuttavia poro- ja husky ajeluita sekä tilavierailuja, kattavat hiihtoreitit sekä loistavan ravintolatarjonnan. Unohtamatta Holiday Club Kuusamo Tropiikin koko perheen kylpylähotellia, joka sijaitsee Rukan ja Kuusamon välimaastossa. Nauti luonnosta, mukavasta ajasta perheen kesken ja rentoudu päivän päätteeksi kylpylän lämmössä.

Täydellinen perheloma Ruka-Kuusamossa

3 - 5 Päivää

Pohjoisen upeat revontulet, luontokävelyitä tunturissa, laskettelua, hiihtoa, kylpylässä rentoutumista, hyvää ruokaa ja mukavaa yhdessä oloa. Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjoilee Levi läpi vuoden. Mikä olisikaan parempaa kuin suunnata pidennetyksi viikonlopuksi pohjoiseen perheen kesken? Käydä poro- ja huskytilalla vierailulla, sähköpyöräillä tai lumikenkäillä ja päättää päivä rentoutuen kylpylässä. Täydellistä! Levi on ympärivuotinen kohde ja soveltuu kattavien palveluidensa puolesta loistavasti lapsiperheille.

Leville perheen kesken

3 - 5 Päivää

Itä-Lappi on ollut monelle tutkimatonta aluetta, mutta viime vuosina Lapin itäisten osien suosio on kasvanut – eikä syyttä! Itäinen kiertomatka johdattaa sinut Rovaniemeltä komeaa maisematietä Posion kautta Rukalle, josta matkataan pohjoiseen Sallaan ja sieltä voi palailla Kemijärven kautta takaisin Rovaniemelle. Matkalle mahtuu upeita luontokohteita, kulttuuria, pieniä kyliä ja upeita maisemia!

Tutustu tuntemattomaan!

3 - 6 päivää

Inari-Saariselkä alueelta löydät Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, Kevon luonnonpuiston, kuusi erämaa-aluetta ja Inarin retkeilyalueen. Yksistään Saariselällä on 200 km merkittyjä patikkapolkuja retkeilijöiden käyttöön. Tutustu alueen kansallispuistoihin sekä luontokohteisiin Suomen pohjoisimmalla roadtripillä.

Suomen pohjoisin roadtrip

6 - 9 päivää

Aloita matkasi Saamenmaalla Inarista. Tutustu saamelaiseen kulttuuriin Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa sekä Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Siidan näyttelyt tarjoavat kulttuurikokemuksen kaikille aisteille. Opi ja ymmärrä Euroopan ainoan alkuperäiskansan elämää ja perinteitä, jotka ovat läsnä Inarissa ja koko matkailualueella edelleen.

Saamenmaan sydämessä

4 - 6 päivää

Pyhän ja Luoston tunturialueen sekä Rovaniemen yhdistäminen on oiva valinta, mikäli haluaa kokea monipuolisen Lapin lyhyessä ajassa. Alle kahden tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä sekä Luosto että Pyhätunturi tarjoavat monipuolisia majoitus-, ravintola- sekä elämyspalveluita. Kaikki nämä upeissa Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa.

Pyhä-Luoston tunturitie ja Rovaniemi

2 - 7 päivää

Ehkäpä se Lapin perinteisin road trip suuntaa Rovaniemeltä nelostietä pohjoiseen kohti Nordkappia. Tällä kertaa reissu tehdään kokonaan Suomen puolella eteläisestä Lapista aina Utsjoen ja Tenon jylhiin tunturimaisemiin. Mukavina yöpymispaikkoina matkalla toimivat Saariselkä, Utsjoki ja Inari. Matkalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota Lapin vaihtuviin maisemiin sekä paikalliseen kulttuuriin. Rovaniemellä Arktikum ja Inarissa Siida johdattavat matkaajan pohjoisen ja Saamenmaan asioihin.

Lapin pääkaupungista Suomen pohjoisimpaan kuntaan!

3 - 7 päivää

Kullan historia on voimakas Inari-Saariselän matkailualueella. Aloita matkasi tutustumalla kullan historiaan kotimaisessa ja kansainvälisessä kulttuurissa maailman ainoassa kansainvälisessä Kultamuseossa Tankavaarassa.

Kullan kimallusta pohjoisimmassa Lapissa

2 - 4 päivää

Kilpisjärven mahtava Saana kuuluu jokaisen suomalaisen kokea ainakin kerran elämässään. Tosin moni sinne myös palaa kerta toisensa jälkeen. Autoreissulla Rovaniemeltä Käsivarren suuntaan matkalle mahtuu monta mukavaa kylää ja matkailukohdetta, joissa pysähtyä. Mennessä voi valita reitin Levin ja Muonion kautta KIlpisjärvelle ja paluumatkan ajella vaikka Lapin länsirajaa pitkin Tornio-Muoniojoen vartta.

Käsivarren kierros autoillen

5 - 7 päivää

Mitä tarkoittaa Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa? Se tarkoittaa kattavaa merkittyä ja huollettua reittiverkostoa ympäri vuoden. Se tarkoittaa loputonta määrää koskematonta luontoa, jossa olet täysin yhtä luonnon kanssa. Kuljet luonnon tahtiin lempiharrastuksesi kanssa tai löydät luontoyhteyden uudelleen tai koet sen ensi kertaa. Eräilet turvallisesti palveluiden läheisyydessä oppaan ohjauksella tai kuljet tunteja tai päiviä näkemättä ketään muuta paitsi pohjoisimman Lapin eläimiä ja muuttuvaa kasvillisuutta, sekä maisemaa.

Kansallispuistoissa ja erämailla

5 - 7 päivää

Lapin pääkaupunki, Rovaniemi, on joulupukin koti ja todennäköisesti yksi pohjoismaiden kiinnostavimpia kaupunkeja. Yksi syy siihen on Joulupukin mahtava Pajakylä, jossa viihtyy koko perhe. Rovaniemellä on myös loistava museo tarjonta; Arktikumin ja Korundin museot, jotka ovat jo arkkitehtuuriltaan säväyttäviä ulkopuolelta! Myöskään upeita talvimaisemia ja erilaisia aktiviteetteja Rovaniemeltä ei puutu, näitä löytyy heti keskustan ulkopuolelta esimerkiksi Ounasvaaralta!

Irtiotto arjesta Rovaniemellä

2 - 3 päivää

Koe Pohjoisen kaupungit ja tapaa Ranuan suloiset eläinasukkaat. Nauti Lapista ja sen upeasta luonnosta perheen kesken! Vieraila joulupukin luona, hyppää huskyvaljakon kyytiin tai ihastele revontulia. Vaihtoehtoja on lukuisia!

Aktiivinen perheloma Lapissa

3 - 6 päivää